Astronautenvoeding Nutricia

Astronautenvoeding: Wat is het?

Astronautenvoeding is voor veel mensen een alternatieve term voor medische voeding. Medische voeding, zoals Nutricia of Nutridrink, wordt in de volksmond dikwijls astronautenvoeding genoemd. Hoewel deze twee termen dus veel door elkaar worden gebruikt, is het niet helemaal hetzelfde.

In principe is het basis idee hetzelfde. Zowel astronautenvoeding als medische voeding zijn zeer voedzaam in kleine hoeveelheden. Met andere woorden; er zitten meer voedingsstoffen in per 100 gram of 100 ml dan het gemiddelde ‘normale’ voedsel. Ook bevatten beide soorten voeding veel calorieën. Wat precies de verschillen zijn tussen astronautenvoeding en medsiche voeding, leest u hieronder.

Astronautenvoeding

Astronautenvoeding verschilt voornamelijk van medische voeding (en ook reguliere voeding) door het verpakkingsmateriaal en de substantie. Astronautenvoedsel wordt zorgvuldig verpakt zodat stukjes voedsel niet door de cabine in de ruimte gaan rondzweven. Rondzwevend los voedsel kan namelijk het vaartuig aantasten. Daarnaast is het eten dermate bewerkt (gevriesdroogd, voorgekookt of gedehydreerd) dat het makkelijk en veilig te eten is. Het moet namelijk niet zo zijn dat eten in de mond gaat zweven door de zwaartekracht en kan leiden tot een hoestbui of, in het ergste geval, kan zorgen voor verstikking.

Medische voeding

Medische voeding is speciaal samengestelde en bewerkte voeding die veelal in vloeibare structuur voorkomt en extra voedingsstoffen bevat, zoals eiwitten, energie, vetten, vitamines, mineralen en koolhydraten bevat. Medische voeding kan als aanvulling op voeding gebruikt worden of ter vervanging van één of meerdere maaltijden. Het wordt meestal op advies van een diëtist en/of een arts gebruikt.

Medische voeding wordt ook vaker astronautenvoeding genoemd. Dit wordt vaker zo genoemd omdat astronautenvoeding, net zoals medische voeding, ook in kleinere hoeveelheden veel voedingsstoffen en caloriën bevatten.

Wanneer wordt astronautenvoeding gebruikt?

Wanneer er echte astronautenvoeding wordt gebruikt, weet u natuurlijk wel. Maar wanneer wordt er nu precies medische voeding gebruikt?

Indien u ziek bent of herstellende bent van ziekte dan is het extra belangrijk om voldoende voeding en vocht binnen te krijgen. Ziek zijn, een behandeling ondergaan of herstellen van ziekte vergt ontzettend veel van het lichaam. Naast dat is het vaker ook lastig om genoeg voeding binnen te krijgen als u ziek bent door misselijkheid, moeite met slikken of moeite met kauwen.Medische voeding kan dan wenselijk zijn om het lichaam te ondersteunen met de juiste voedingsstoffen en/of ziekte gerelateerde ondervoeding tegen te gaan.

Naast ziekte is ouderdom ook vaker een reden om medische voeding te gebruiken. Ouderen hebben vaak ook moeite met voldoende te blijven eten. Terwijl ook voor deze groep juist goede voeding van groot belang is. Ouderen ervaren vaker verminderde eetlust, problemen met het gebit of ervaren sneller een verzadigd gevoel. Ook ervaren ouderen vaker eenzaamheid en depressie die de voedingsinname kunnen beperken. Al deze factoren kunnen tot ondervoeding leiden. Medische voeding kan dan hierbij helpen.

Welke astronautenvoeding is er allemaal?

Je hebt verschillende soorten medische voedingen op de markt van verschillende merken. Een van de bekendste en populairste merken die een breed assortiment aan medische voeding hebben is Nutricia. Een ander populair merk is Fresubin. Beide merken hebben verschillende soorten astronautenvoeding zoals drinkvoeding en crèmes. Nutricia heeft daarnaast ook nog poeders die voor extra voedingsstoffen kunnen zorgen.

Crèmes

Zowel Fresubin als Nutricia hebben een groot aanbod crèmes in verschillende smaken die als medische voeding dienen. De crèmes kunnen bijvoorbeeld makkelijk als toetje na een maaltijd worden gegeten als aanvullende voeding. Een voordeel van crèmes ten opzichte van drinkvoeding is dat mensen met dysfasie (moeite met slikken) deze substantie beter kunnen hebben.

Drinkvoeding

Drinkvoeding is de populairste soort van medische voeding. Drinkvoeding is een vloeibare drinksubstantie voor medisch gerbuik. Drinkvoeding bevat een grote hoeveelheid voedingsstoffen zoals eiwitten, energie, vezels, vetten vitamine en mineralen bevat tegenover reguliere dranken. Nutridrink en Fresenius zijn populaire merken drinkvoeding. Beide merken hebben ook verschillende varianten drinkvoeding, zoals de "normale" neutrale drinkvoeding, smoothies, sapjes en drinkyoghurt. Beide merken hebben ook speciale lijnen met.

Tip: U kunt Nutridrink drinkvoeding ook verwerken in bijvoorbeeld heerlijke, speciale smoothies of pannekoeken. Bekijk hier de recepten (en tips) rondom Nutridrink. 

Astronautenvoeding Drinkvoeding Nutricia

Poeders

Naast drinkvoeding zijn er ook nog verscheidene poeders die u voor extra voedingsstoffen kunnen voorzien. Zo is er bijvoorbeeld Stimulance Multi Fibre Poeder die, de naam zegt het al, vaker gebruikt wordt door mensen die een grotere behoefte aan vezels hebben. Poeders kunnen gemakkelijk aan dranken en maaltijden worden toegevoegd. Indien iemand een grotere behoefte aan eiwit heeft dan kan er gekozen worden voor de Protifar Eiwitpoeder.

Astronautenvoeding kopen

Bent u op zoek naar astronautenvoeding? Neem dan een kijkje op onze drinkvoeding pagina. Bent u specifiek opzoek naar astronautenvoeding van Nutricia? Bekijk dan de Nutricia pagina voor een compleet overzicht. Indien u hulp of advies nodig heeft bij uw keuze, neem dan gerust contact met ons op!

Naar boven