Badplanken

Heb jij een badkuip waar je ook in doucht? Wordt dat om bepaalde redenen steeds lastiger? Vind je het moeilijk om in- of uit het bad te stappen? Zou je liever zittend willen douchen? Dan kan een badplank, ofwel een plank over het bad, een uitkomst bieden. Wat weten we eigenlijk van badplanken? Waar zijn ze van gemaakt, hoe gebruik je ze? Hoogste tijd om eens bad te nemen en alles te weten te komen over de badplank.

   

5 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
5 products found
   

5 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
5 products found

Een badplank; hét hulpmiddel om veilig te douchen in bad

Wat is een badplank eigenlijk? En waarom is een badplank hét hulpmiddel voor veilig douchen in bad? Lees het in onderstaand artikel. In dit artikel bespreken we ook:


Wat is een badplank?

Een badplank is een ideaal hulpmiddel voor ouderen in de badkamer. Ze zijn namelijk zeer geschikt als hulpmiddel voor mensen die moeite hebben met het in- en uitstappen van een bad. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer iemand erg stijve benen heeft. De rand van het bad is dan vaak een onneembare vesting.

Ook wanneer u problemen heeft met uw evenwicht kan instappen of staand douchen in bad best gevaarlijk zijn. Badplanken bieden in zo'n geval uitkomst. Ze worden horizontaal over de breedte en boven op de rand van het ligbad geplaatst. Daardoor is het mogelijk om op de badplank te gaan zitten. Vervolgens kunt u uzelf, eventueel met iemands hulp, 90 graden omdraaien en uw benen over de rand het bad in verplaatsen.

Een badplank om zittend te douchen

Eenmaal met de voeten in het bad kan er nu zittend worden gedoucht. Houd er wel rekening mee dat de plank breed genoeg is, zodat u comfortabel kunt zitten. Voor sommigen is zittend douchen het eindstation, terwijl anderen de plank ook gebruiken als tussenstation. Het is namelijk mogelijk om u vanaf de plank in het badwater te laten zakken. De plank en een eventuele handgreep zorgen er ook voor dat u voldoende houvast heeft wanneer u in bad zit. Zo kunt u gewoon heerlijk genieten van een lekker bad.

Badplankje als verwenplank

Badplankjes zijn dus eerst en vooral bedoeld en ontwikkeld als een hulpmiddel. Er is tegenwoordig echter ook een ander type plank op de markt. Deze dient een heel ander doel. Het is namelijk een soort van verwenplank.

In het kader van dit informatieve artikel is het goed om dit even aan te stippen. Al was het maar om verwarring te voorkomen. De bedoeling van deze meestal van hout gemaakte planken is eigenlijk louter om van het baden een feest te maken en uzelf eens optimaal te verwennen. Ze zijn zo gemaakt dat u er een (wijn)glas op kwijt kunt en er een tablet of boek in kunt vastzetten. Leuk wanneer u vanuit bad een filmpje wilt kijken of een boek wilt lezen.

Bent u aan het googelen en klik je op een webpagina met dit type badplankjes dan moet je deze niet verwarren met het hulpmiddel waarnaar je op zoek bent.


Wat u moet weten over de badplank

 • Badplanken worden over het algemeen gemaakt van kunststof. Daarnaast worden ze ook vervaardigd van hout en metaal met een coating.
 • Een plank voor in bad is meestal voorzien van een paar gaten zodat het water makkelijk weg kan lopen. Dit maakt het ook eenvoudig om ze schoon te maken. Dat is wel zo hygiënisch natuurlijk.
 • De meeste badplanken hebben verstelbare noppen. Hierdoor kunt u ze zo instellen dat ze op ieder bad zijn te gebruiken en altijd perfect passen.
 • Bij het ontwerp van een plank voor in bad is ook rekening gehouden met de anatomie van het menselijk lichaam. Vaak is dit hulpmiddel ergonomisch gevormd en voorzien van een inkeping die het makkelijker maakt om het onderlichaam te wassen
 • Ook met het lichaamsgewicht is rekening gehouden. De meeste planken zijn in staat om een gewicht van maximaal tussen de 150 en 200 kilo te dragen.

Een badplank als hulpmiddel

Een badplank als hulpmiddel is dus gebruikelijk als u last heeft van stijve benen of moeite heeft met in het bad te komen. Ook als u graag zit tijdens het douchen in bad is een badplank een ideaal hulpmiddel.

De badplanken die wij aanbieden zijn allemaal in te zetten als hulpmiddel voor ouderen in de badkamer om veilig en moeizaam het bad in te komen. Voor extra stabiliteit kunt u daarbij kiezen voor een badplank met handgreep.  


Hoe werkt een badplank?

Dankzij de verstelbare noppen past de plank zowel in een groter als kleiner bad. U moet deze noppen helemaal tegen de badranden aanschuiven en vervolgens goed aandraaien. Sommige planken zijn daarnaast speciaal voorzien van zuignappen die zich vastzuigen aan de wanden van het bad. 

Een badplank is gemaakt voor uw veiligheid. Daarom hebben ze meestal ook een handgreep. Deze bevindt zich aan de muurzijde van het bad. Dat is niet alleen veilig, maar zorgt ook voor extra steun bij het in- en uitstappen. Daarnaast beschikken de meeste badplanken over een antislip zitoppervlak om glijden te voorkomen. Die antisliplaag is meestal ook aanwezig op de handgrepen.

Wanneer de badplank op de rand van het bad is geplaatst, is het nog slechts een kwestie van er bovenop gaan zitten en vervolgens uw benen over de badrand heen te tillen. U heeft nu de keuze om zittend te douchen of om verder af te zakken het badwater in.


Wat zijn de voordelen van een badplank?

 • Een belangrijk voordeel is dat u op een relatief goedkope manier gebruik kunt blijven maken van uw badkuip. 
 • U kunt gewoon blijven douchen ook al is dat zittend in plaats van staand. 
 • U voelt zich een stuk veiliger bij het in- en uitstappen. Dit komt ook uw zelfvertrouwen ten goede.
 • U voelt zich comfortabeler wanneer u in bad zit. Moet u een ongemakkelijke beweging maken, dan zorgen badplanken voor ondersteuning.

Waarom een badplank?

Wanneer het steeds moeilijker wordt om een bad in te stappen en staand douchen in uw ligbad vrijwel onmogelijk wordt, dan komt u voor een moeilijke keuze te staan. Moet u nu besluiten om een dure verbouwing te laten doen waarbij het ligbad wordt verwijderd en vervangen door een douchecabine?

Het is goed voor te stellen dat u uw bad nog niet kwijt wilt. U heeft er jarenlang van genoten en bent niet anders gewend. Misschien zijn er ook andere familieleden die er nog graag gebruik van willen maken. Zolang het bewegen nog redelijk goed gaat en het voor u veilig is om met behulp van een badplank het bad in te stappen, dan is dat een goede reden om voorlopig nog even te wachten met zo'n dure verbouwing. Een plank voor in bad is voor menigeen een aantrekkelijke en betaalbare oplossing.


Welke badplank kunt u het beste kopen?

Welke badplank u het kunt kopen hangt af van uw wensen en behoeften. Bij Hulpmiddelwereld bieden we zes verschillende planken voor in het bad aan.

Vier van deze badplanken zijn badplanken met handgreep en één, de Badplank Slatted, is een plank voor in bad zonder handgreep. Het is bij de Badplank Slatted wel mogelijk om een handgreep erbij te bestellen.

Badplank met handgreep of zonder?

Het is aan te raden om een badpank met handgreep te kopen. Het is niet voor niets dat bijna alle planken voor in bad een handgreep hebben.

De hangreep zorgt voor extra steun en stabiliteit bij het in- en uit bad stappen, maar ook bij het opstaan en zitten op de badplank. Zorg er wel voor dat de handgreep aan de kant van de muur zit zodat deze niet in de weg zit.

De verschillende badplanken op een rijtje

 • Badplank Slatted: Deze badplank is makkelijk te bevestigen, gemaakt van lichtgewicht materiaal en verkrijgbaar in 2 verschillende lengtes (68.5 cm en 71 cm). Het is voorzien van een goede waterafvoer en wordt geleverd zonder handgreep. Indien gewenst is een hangreep wel los bij te bestellen. Max. gebruikersgewicht is 159 kg.
 • Badplank Fresh van Etac: Etac is een geliefd merk als het gaat om hulpmiddelen voor ouderen in de badkamer. Hun plank voor in bad heeft een bredere zijde voor extra steun bij het in- en uitstappen. De perforaties in de plank zorgen voor een goede waterafvoer. De badplank heeft een opvallend handgreep voor extra steun en stabiliteit. De opvallende handgreep is ideaal voor slechtzienden. De lengte van de plank is 74 cm en het max. gebruikersgewicht is 130 kg.
 • Badplank met handgreep van Able2: Ook dit badplankje bevat perforatie voor de waterafvoer. Deze heeft ook een robuuste handgreep, is 69 cm lang en heeft een max. gebruikersgewicht van 100 kg.
 • Badplank met zuignappen van Thuasne: Deze Badplank wordt bevestigd met zuignappen. Zo kunt u deze badplank makkelijk bevestigen en verplaatsen. Naast een stevige handgreep en goede waterafvoer heeft deze plank voor in bad ook een handig geïntegreerd zeepbakje. Deze badplank is 68 cm lang en heeft een max. gebruikersgewicht van 200 kg en heeft daarmee de meeste draagkracht.
 • Aqulia Badplank XL: De Aqulia Badplank heeft naast een stevig handvat aan beide kanten van de plank een handige douchekophouder. Zo kunt u beide handen vrijhouden bij het opstaan en gaan zitten op de badplank. De plank is 74 cm lang, 36 cm breed en heeft een max gebruikersgewicht van 200 kg.

Komt u er niet uit welke badplank het meest geschikt is voor u? Neem dan gerust contact met ons op.

Naar boven