Muziekspelers / Demente Radio's

Een demente radio speelt muziek die zeer rustgevend kan werken voor mensen met Dementie die geïrriteerd of onrustig zijn. Het kan ze activeren wanneer ze passief zijn en ze opvrolijken wanneer de somber of verdrietig zijn. Muziek wordt ook vaker ingezet in de vorm van muziektherapie en is dikwijls echt toegevoegde waarde in het leven van dementerenden.

Een ander therapeutisch hulpmiddel die van positieve invloed kan zijn op de gemoedstoestand van dementerenden zijn robotkatten en een robothond. Ook zij creëren rust bij dementerenden. Ook gaan ze eenzaamheid tegen. Beide hulpmiddelen zullen dementie niet tegengaan of het proces vertragen, maar ze kunnen er wel voor zorgen dat de kwaliteit van leven omhoog gaat en de dementerende weer plezier heeft, meer aanwezig is en weer geniet.

   

3 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
3 products found
   

3 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
3 products found

Muziek en dementie

Muziek en dementie zijn een goede combinatie. Hersenfuncties gaan langzaam achteruit bij Dementie, maar er is één gedeelte in de hersenen wat geen achtergang kent; het motorische gedeelte. In dit gedeelte worden oude herinneringen opgeslagen. Muziek maakt het mogelijk dit gebied te stimuleren. Muziek maakt vaker allerlei herinneringen, verhalen en emoties los bij dementerenden. Daarom heeft muziek bij dementie vaker een positieve uitwerking.


Een Demente radio of muziekspeler bij Dementie

Een demente radio is een gebruiksvriendelijke muziekspeler voor mensen met Dementie. Kenmerkend voor een demente radio is dat er rekening is gehouden gebruiksgemak. De bediening is simpel en eenvoudig zodat vaker ook mensen met verder gevorderde dementie de radio nog zelf kunnen bedienen.

Zo is heeft de Dementieradio/Muziekspelen maar 3 opties: muziek aanzetten, volgend liedje opzetten, muziek uitzetten. De verzorgers of mantelzorgers kunnen meer dan 1.000 (favoriete) nummers uploaden. Zo is er genoeg afwisseling tussen de nummers en kan de dementerende genieten van een divers aanbod muziek.

De BBrain Senioren Radio is een moderne DAB+ radio en heeft iets meer opties, maar de knoppen zijn af te sluiten om de bediening te personaliseren naar de behoefte van de gebruiker en de bediening te versimpelen. Daarnaast is het bij deze muziekradio ook mogelijk om een hoofdtelefoon aan te sluiten of een sleeptimer in te stellen.

Tot slot is er nog de Dementie Muziekbeer Arthur. Muziekbeer Arthur is zacht(aardige) teddybeer die houdt van zingen. Hij zingt alle favoriete liedjes van je dementerende (groot)ouders. Het is mogelijk voor 4 GB aan muziek op Arthur te zetten via een USB-kabel. Arthur vindt het geweldig op tijdens het zingen geknuffeld te worden en aandacht te krijgen. Dat gebeurt ook meestal wel, omdat zijn gezang altijd de sfeer weet op te krikken en zijn zachte vacht en lieve uiterlijk erg toegankelijk zijn.


Handige tips bij het combineren van muziek en Dementie

  1. Zet muziek op wat herkenbaar is voor de dementerende. Liedjes van vroeger of waar een mooie herinnering bij hoort.
  2. Stem de muziek af op het doel waarvoor je het opzet. Is het voor ontspanning, afleiding of juist om te activeren?
  3. Probeer eens rustige muziek op te zetten tijdens de (ve)rzorgmomenten, bijvoorbeeld tijdens het eten. Rustgevende muziek vermindert onrust en agitatie tijden het eten en bevordert de voedselinname.
  4. Blijf observeren en leren. Kijk hoe de dementerende op de muziek of bepaalde nummers geageerd. Kijk of de demente de muziek prettig vindt. Ook voldoende stilte is belangrijk!

Een muziekspeler of radio bij Dementie kopen?

Een muziekspeler of radio voor mensen met dementie bestelt u eenvoudig en snel bij Hulpmiddelwereld.

We bieden drie soorten radio’s en muziekspelers aan, zoals hierboven al kort beschreven.

Bent u op zoek naar een demente radio? Dan is de BBrain Senioren Radio de geschikte optie voor u. Het is met de BBrain Senioren Radio overigens ook mogelijk muziek van een USB stick te spelen.

Indien FM radio geen vereiste en wilt u graag alleen eigen liedjes kunnen laten afspelen? Dan is de Dementieradio / Muziekspeler een goede optie of Arthur de Muziekbeer, die naast een zingen ook erg van knuffelen houdt!


Andere hulpmiddelen bij dementie

Bent u daarnaast ook nog op zoek naar andere hulpmiddelen die ondersteuning bieden voor mensen met Dementie en de verzorgers? Neem dan eens een kijkje bij onze kalenderklokken, interactieve robotkatten en robothonden of onze alarm horloges.

Mocht u nog tegen dingen aanlopen of vragen hebben dan neem gerust contact met ons op.

Naar boven