Drs Leenarts

DrsLeenarts

Huidverandering door ouderdom

Huidverandering door ouderdom Bij het ouder worden, verandert de huid. Dat we rimpels en niet zo strak meer in het velletje gaan zitten, daar houdt iedereen wel rekening mee. Maar al die extra vlekjes, wratjes en plekjes die als paddenstoelen uit de grond schieten? Wat moet je daar precies mee doen en is het gevaarlijk? Dit zijn veelgestelde vragen in mijn spreekkamer, ik leg u graag de meest voorkomende ouderdomskwalen uit.

Wat is typisch voor een oudere huid?

 • Bij het ouder worden, wordt de huid droger, dit komt doordat de talgklieren minder huidlipiden produceren
 • De huid wordt dunner en fragieler
 • Er komen allerlei vlekjes, plekjes en wratjes bij, die er eerst nooit zaten
 • De huid wordt elastischer door verlies van elastinevezels
 • En natuurlijk, er komen de bekende rimpels…

DrsLeenarts-Pakket

Drs Leenarts Droge Huid pakket

Speciaal voor Hulpmiddelwereld stelde Drs Leenarts een Droge Huid pakket samen, waarin u de volgende producten vindt:

 • Droge Huid zalf: een zeer vette, neutrale zalf. Geschikt voor de (eczeem) gevoelige huid. Bevat abrikozenpitolie en vitamine E waardoor de zalf erg zacht wordt en goed uitsmeert
 • Droge Handen creme: bevat 5% ureum en huideigen lipiden waardoor de handen precies díe verzorging krijgen die ze nodig hebben. Trekt snel in en plakt niet
 • Suncare: factor 30, geschikt voor jong en oud en voor de gevoelige huid. Een tube speciaal voor in uw jaszak zodat u altijd beschermd bent tegen de zon
 • Lipcare+: een zeer vette, neutrale lippenbalsem. Zonder geur- en smaakstoffen. Werkt niet verslavend. Herstelt de kapotte lippen zeer snel en effectief

Knop naar Huidpakket


Een droge huid

Bij het ouder worden, produceren de talgklieren minder huidlipiden. De huid wordt droger en een droge huid schilfert, is trekkerig en kan ook jeuken. Soms springt de huid zelfs open en is er sprake van craquelé eczeem. Hierbij zie je een craquele aspect, net zoals verf op oude schilderijen. Hieronder een paar tips om de klachten bij de droge huid te verminderen:

Douche/ bad/ handen wassen

 • kort en niet te warm
 • gebruik in bad of douche een product op oliebasis, vrij van zeep en parfum
 • vermijd schuimende producten
 • was uw handen niet te vaak

Insmeren

 • met een vette, neutrale zalf
 • regelmatig herhalen
 • de ingrediënten vaseline en ureum werken erg goed tegen droge huid

Beschermen

 • draag handschoenen tijdens de koude dagen
 • zet de verwarming binnen niet al te hoog

Parfum

Parfum droogt de huid uit. Vermijd dit dus zo veel mogelijk. Laat uw kleren of huis lekker ruiken maar geef uw huid rust. Parfum zit in vrijwel alle verzorgingsproducten. Zoek dus actief naar een parfumvrij product, u kunt hiervoor ook de ingrediëntenlijst achter op het product bekijken. Parfum moet altijd genoemd worden. Het maakt overigens niet uit of het om een natuurlijk of een synthetisch parfum gaat; parfum is parfum. Bij twijfel kunt u uw neus gebruiken!

DrsLeenarts-OudereHuid

Ga rimpels tegen

De beste antirimpel-creme is het gebruik van zonnebrandcreme. De zon, en dan met name de UVA straling, heeft een schadelijke werking op onze huid. Helaas ontstaan hierdoor rimpels. In tegenstelling tot wat ik veelvuldig te horen krijg: het is nóóit te laat om te beginnen met smeren! Ook de oudere huid is erbij gebaat om goed beschermd te worden tegen de zon. Smeer met factor 30, herhaal regelmatig en blijf tussen 11 en 15u zoveel mogelijk uit de zon. Een petje helpt natuurlijk ook.

Interessant: toen ik een onderzoek deed naar zonbescherming in Nederland, ontdekte ik dat de meeste mensen zich wel insmeren op het strand maar niet als ze gaan wandelen, tuinieren of bijvoorbeeld golfen. Ook dan kunt u verbranden dus start vandaag nog uw nieuwe routine en smeer u dagelijks in met zonnebrandcreme!

Naast de zon is roken erg schadelijk voor de huid en veroorzaakt rimpels. Er zijn natuurlijk vele redenen om te stoppen met roken maar mochten de andere redenen u nog niet overtuigd hebben, is dit wellicht het laatste zetje! U doet uw huid in elk geval een plezier als u de sigaret voortaan laat liggen.

Hoe herken ik ouderdomsvlekjes en plekjes?

Levervlekken (lentigines seniles)

Dit zijn egaal gepigmenteerde vlekjes, vaak op handen en gelaat

Ouderdomswratjes (verrucae seborroicae)

Ouderdomswratjes worden zo genoemd omdat ze een beetje wratachtig uitzien. Ze lijken een beetje op moedervlekken maar zijn ruwer en lijken als een kauwgom op de huid geplakt.

Kersenwratjes (cherry angioma)

Dit zijn, zoals de naam al prijsgeeft, rood-paarse stipjes en bultjes van enkele mm doorsnede.

Stuccokeratose

Op armen en benen komen bij oudere mensen vaak vlakke wittige wratjes voor, die lijken op eeltplekjes.

Kan ik iets doen aan deze ouderdomsvlekken?

Levervlekken

Helaas, zalfjes helpen niet. Wat wel helpt is behandeling met een pigmentlaser. Vaak is 1 of 2 behandelingen met deze laser al voldoende. Natuurlijk is zonbescherming heel belangrijk om dit soort pigmentvlekken te voorkomen.

Ouderdomswratjes

Ook hier helpen zalfjes niet echt. Wel om ze iets soepeler te krijgen misschien. Als u deze plekken storend vindt, kunt u aan uw huisarts/ huidtherapeut of dermatoloog vragen of ze verwijderd kunnen worden. Dit gebeurt meestal met een scherpe lepel/curette of met stikstof.

Kersenwratjes

Ook dit zijn goedaardige plekjes, die gewoon kunnen blijven zitten. Mocht u ze cosmetisch storend vinden, kunnen ze makkelijk ‘dichtgebrand’ worden.

Stuccokeratose

Deze droge plekjes kunt u verzachten met een vette, neutrale crème of zalf.

Dermatoloog Marjolein Leenarts

Deze informatie werd u gegeven door dermatoloog Marjolein Leenarts. Zij is werkzaam in het Rode Kruis Ziekenhuis/ Brandwondencentrum te Beverwijk. Naast haar werk als medisch specialist ontwikkelde ze een huidverzorgingslijn, speciaal voor de gevoelige huid. De producten bevatten enkel werkzame ingrediënten en zijn vrij van toevoegingen zoals parfum en parabenen. Alle producten dragen het Huid Allergie Keurmerk, een initiatief van het Huidfonds.

Product

Naar boven