Aangepast bestek

Heeft u moeite met het eten vanwege bijvoorbeeld reuma, beperkte grip of een verminderde handfunctie? U kunt dan gebruik maken van aangepast bestek. Aangepast bestek is verkrijgbaar in vele uitvoeringen. Zo zijn er speciale messen, lepels en vorken met een verdikt handvat of juist een heel dun handvat of een gebogen handvat. Het materiaal van het handvat kan zacht zijn, hard of rubberachtig. Daarnaast is er bestek waarbij de lepel en vork, mes en vork of mes en lepel in een handvat samen gebracht zijn. Dit wordt een combinatiebestek genoemd.

   

20 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
20 products found
   

20 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
20 products found

Aangepast bestek kan een oplossing zijn voor mensen met beperkingen in de arm- en handfunctie. 

 • Bij een beperkte beweeglijkheid van de vingers is een dik handvat geschikt.
 • Dun bestek is geschikt voor mensen die dit vast willen pakken met een pengreep.
 • Bij krachtsverlies is een licht bestek een goede oplossing.
 • Bij coördinatieproblemen en trillende handen (tremoren) door bijvoorbeeld parkinson is juist een verzwaard bestek een beter oplossing. Doordat het bestek zwaar is worden de trillingen gedempt.
 • Is er een probleem met de beweeglijkheid van de pols, dan kan een gehoekte of gebogen vork of lepel een oplossing bieden. Let wel er wel bij het aanschaffen op dat u de goede uitvoering besteld. Er is verschil tussen het bestek voor de linkerhand en de rechterhand. De bocht is andersom. Er zijn ook gehoekte messen voor mensen met polsproblemen. Bij deze messen waarbij het handvat haaks op het snijvlak staat maakt het niet uit of dit links of rechtshandig gebruikt wordt.
 • Bij éénhandigheid biedt combinatiebestek een oplossing. Doordat de vork en lepel of de vork en het mes gecombineerd in één handvat zitten hoeft er niet steeds van bestek gewisseld te worden.
 • Ook een kiepmes waarbij het mes heen en weer (schommelend) bewogen wordt om te snijden en een pizzames zijn bruikbaar bij éénhandigheid.

Bij het kopen van aangepast bestek is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

 • De aanpassingen zijn vaak gecombineerd, zoals een verdikt bestek dat ook verzwaard is.
 • Messen zijn er in allerlei uitvoeringen. Zo zijn er smeermessen, schilmessen en vleesmessen met een gekarteld snijvlak.
 • Lepels zijn ook verkrijgbaar in  een diepere uitvoering, die speciaal geschikt is voor het eten van soep. De soep valt niet zo snel van de lepel.
 • Lepels met een zachte coating zijn speciaal voor mensen met een bijtreflex. Op een harde lepel of vork kunnen ze hun tanden stukbijten.
 • Er is bestek dat je na aanschaf nog kunt buigen. Zo kun je het bestek in de ideale hoek buigen.
 • Een bestekhouder is een bandje aan het handvat dat om de rug van de hand gaat. Zo kan het bestek ook gebruikt worden door mensen met een heel beperkte grijpfunctie.
 • Er is speciaal bestek voor mensen met Alzheimer. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de kleur rood de eetlust vergroot bij deze groep. Het Alzheimerbestek heeft dan ook een rood handvat.
 • Let op: niet alle bestek is geschikt voor de vaatwasmachine.

Wordt aangepast bestek vergoedt?

Aangepast bestek wordt helaas niet vergoed door de WMO of zorgverzekering. Een enkele verzekering vergoed het bestek door de aanvullende verzekering. Lees voor aanschaf eerst in uw polis na of het bestek vergoed wordt. Vergoeding na aanschaf is vaak niet meer mogelijk. 

Voor wie is aangepast bestek geschikt?

Aangepast bestek is gemaakt voor mensen die last hebben van hun handen, maar wordt in instellingen ook gebruikt voor gehandicapten. Ze kunnen bijvoorbeeld last hebben van trillende handen bij Parkinson. Het kan ook zijn dat ze hun handen niet goed meer kunnen bewegen, bijvoorbeeld door reuma en artrose. Sommige mensen kunnen alleen gebruik maken van één hand. Gewoon bestek vasthouden en gebruiken kan hierdoor erg lastig zijn. Het aangepaste bestek is zo gemaakt dat het makkelijk op te pakken en vast te houden is. Met deze hulpmiddelen kunnen mensen weer zelfstandig eten. Aangepast bestek kan ook gebruikt worden door kinderen die een zwakke controle over hun spieren hebben. Bestek waarbij het handvat een speciale vorm heeft zijn verkrijgbaar voor links- en rechtshandigen.

Diverse soorten aangepast bestek

In onze webwinkel vindt u diverse soorten aangepast bestek. U kunt bijvoorbeeld messen, vorken en lepels met een dik handvat vinden. Vaak bevat het handvat ribbeltjes zodat u meer grip op het bestek heeft. Bij sommige besteksoorten is het handvat zacht zodat het comfortabel in de hand ligt. Tevens zijn sommige modellen zo gemaakt dat ze niet uit de hand kunnen glijden, zelfs als het handvat vochtig is.

Andere varianten binnen het aangepaste bestek hebben een ergonomisch gevormd handvat. Deze handvaten hebben een licht glooiende vorm waardoor ze prettig in de hand liggen. U kunt ook kiezen voor handvaten met een boogvorm. Deze zijn erg geschikt voor mensen die een zwakke spiercontrole hebben. Dit bestek kan zowel door volwassenen als door kinderen gebruikt worden. Daarnaast is er apart bestek verkrijgbaar voor linkshandigen en rechtshandigen. Een knork is een besteksoort waarbij een vork en een mes gecombineerd zijn. Het lijkt op een vork, maar de zijkanten kunnen gebruikt worden om eten mee te snijden. Dit bestek is erg handig voor mensen die slechts één hand kunnen gebruiken.

U kunt ook gebruik maken van een bestekriem. Dit is een riem met twee lussen waar u het bestek in vast kunt maken. De ene lus is groter dan de andere waardoor vrijwel elk bestek erin past. Uw hand schuift u tussen het bestek en de elastieken riem door. U hoeft dan niet zelf het bestek vast te houden. Bij het aangepaste bestek kunt u losse messen, vorken en lepels kopen, maar er zijn ook verschillende sets verkrijgbaar.

Eenvoudiger eten en drinken

Wilt u ook even kijken bij andere producten in de categorie eten en drinken? Naast aangepast bestek kunt u bij ons ook terecht voor aangepaste borden, drinkbekers en drinkvoeding van bijvoorbeeld Nutridrink. De aangepaste borden en de drinkbekers zijn eenvoudiger in gebruik dan standaard varianten. Drinkvoeding kan gebruikt worden om mensen snel aan te laten sterken.

Naar boven