Tips! Een rollator kiezen, waar let u op?

Er zijn rollators in vele soorten en maten en kan u zowel helpen als u slecht ter been bent of als u bang bent om te vallen. Sinds 2013 zitten rollators niet meer in het basispakket van de zorgverzekeraar. Dit heeft als gevolg dat u nu zelf moet betalen voor uw rollator.

Een rollator als preventief hulpmiddel

Een rollator moet ook gezien worden als een preventief hulpmiddel. Als u last heeft van een evenwichtstoornis of bang bent om te vallen is het zeker aan te bevelen om een rollator aan te schaffen voor wandelingen. Verreweg de belangrijkste oorzaak van een heupfractuur is een val (97%).  Boven de 55 jaar neemt het aantal heupfracturen sterk toe. Bij mensen van 85 jaar of ouder is het aantal heupfracturen anderhalf keer zo hoog als bij mensen van 80 tot 85 jaar. Een bijkomend nadeel is dat sommige mensen na een complexe heupfractuur beperkt of niet meer kunnen lopen. Een rollator geeft meer ondersteuning dan een wandelstok en zorgt ervoor dat de gebruiker meer vetrouwen heeft tijdens het lopen wat de kans op een val ook verminderd. 

Het is erg belangrijk dat de rollator qua formaat aansluit op uw lichaam, maar zeker ook dat u kiest voor een model dat aansluit bij uw wensen. Waar let u nu op?: 

 1. Binnenshuis - Is de rollator enkel voor gebruik in huis? Dan is het belangrijk dat de rollator door de deuropening past. Er zijn speciale binnenshuis rollators die niet te breed zijn, waarbij remkabels of andere attributen niet te ver uitsteken, zodat u er goed mee kunt draaien en die voorzien zijn van een handig dienblad. 

 2. Buitenshuis - Wordt de rollator ook buitenshuis gebruikt, dan is het prettig als de rollator is voorzien van grotere wielen. Dit vergemakkelijkt het gebruik als u te maken krijgt met stoepjes, hobbelige paden of zachte ondergronden. Tevens moet de rollator goed zichtbaar zijn. Daarom, ga veiliger over straat met een rollator voorzien van reflectoren en/of verlichting. Zo heeft de Track Rollator een instelbare verlichting en acht reflectoren voor optimale zichtbaarheid! 

 3. Accessoires - Kijk ook naar accessoires, deze zijn belangrijk voor meer zelfstandigheid. Sommige rollators zijn al voorzien van bijvoorbeeld een stokhouder, rugsteun of boodschappentas, of deze opties zijn bij te bestellen. Echter zijn er ook rollators waarvoor geen accessoires kunnen worden aangeschaft. De rollators die uitblinken in het bieden van extra opties zijn de Topro Rollators

 4. Vervoer - De meeste rollators zijn tegenwoordig opklapbaar en geschikt voor transport. Dus om de rollator gemakkelijk mee te kunnen nemen in de auto, bus of trein, speelt het gewicht van de rollator een belangrijke rol. Om deze zelfstandig te kunnen optillen, moet de rollator zo licht mogelijk zijn. De lichtste 4-wiel rollator voor buiten is de Let's Go Out deze weegt slechts 6,2 kg en is tegelijkertijd veilig en stabiel. 

Afstellen Rollator:

 1. De juiste hoogte kunt u eenvoudig instellen door rechtop te gaan staan met uw armen hangend langs uw lichaam. De handvatten van de rollator moeten ter hoogte van uw pols worden afgesteld. 
 2. U bepaalt de zithoogte door te gaan zitten op een comfortabele stoel en hierbij de hoogte tot en met het zitvlak op te meten. Normaal moet de hoek tussen de onder en bovenbenen ongeveer 90 graden zijn.

Hoe kies ik een rollator

 

Er zijn rollators in vele soorten en maten. Het is erg belangrijk dat de rollator qua formaat aansluit op uw lichaam, maar zeker ook dat u kiest voor een model dat aansluit bij uw wensen.

Hieronder vindt u een overzicht van de belangrijkste vragen die u uzelf dient te stellen bij de aanschaf van een rollator. Uiteraard kunt u ook contact opnemen met één van onze medewerkers voor telefonisch advies. Wij helpen u graag om ervoor te zorgen dat u de juiste keuze maakt en optimaal gebruik kunt maken van uw aankoop.
 

1. Waar gebruikt u de rollator?

In huis:
Gaat u de rollator in huis gebruiken dan is het belangrijk om er goed op te letten dat de rollator niet te breed is voor uw deurposten. Het is ook belangrijk dat de remkabels of andere attributen niet te ver uitsteken. Dit om ervoor te zorgen dat u makkelijk kunt draaien binnenshuis. Enkele geschikte modellen zijn:

 • Lets go Indoor Rollator
 • Home Rollator 
 • 3 wiel Rollator

Buitenshuis:
 

Gebruikt u de rollator voornamelijk buitenshuis dan is het belangrijk om te kiezen voor een model met bredere banden. Dit vergemakkelijkt het gebruik als u te maken krijgt met stoepjes, hobbelige paden of zachte ondergronden. Enkele geschikte modellen zijn:

 • Lets Go Out Rollator
 • Track Rollator van Wheelsahead
 • Topro Troja 2G 
 • Quatro Rollator 
 • Elephantje Rollator 
 • Active Rollator 
 • Go-Go 6 Rollator 
 • Lichtgewicht Rollator


Hybride Rollators: 
Dit zijn rollators die voor meerdere doeleinden gebruikt kunnen worden. Zo kunt u de rollator gebruiken als rolstoel of looprek. Enkele geschikte modellen zijn:  

 • Ergo Walker
 • Ergo Reha

 

2. Welke hoogte is geschikt voor u?

Een goede houding is belangrijk voor uw lichaam. Zorg er dan ook voor dat de rollator de juiste maat heeft.

Hoogte: 
De hoogte van de handvatten zijn erg belangrijk. U meet dit door uw armen recht langs uw lichaam te houden. De afstand van de grond tot aan uw pols is de juiste hoogte. Let op dat u goed rechtop staat bij het meten. Veel rollators zijn beschikbaar in diverse formaten. U kunt de maten vinden bij de productinformatie.


3. Wilt u spullen vervoeren met uw rollator? 

Als u de mogelijkheid wilt hebben om spullen (bijvoorbeeld boodschappen) te verplaatsen met behulp van uw rollator, dan kunt u kiezen voor enkele handige accessoires. Enkele accessoires voor uw rollator die u bij Rollatorwereld kunt kopen zijn:

 • Dienblad
 • Boodschappenmandje / -tas
 • Parapluhouder
 • Wandelstokhouder
   

4. Wilt u de rollator kunnen inklappen?

Bijna alle rollators op rollatorwereld zijn inklapbaar. Dit is erg handig op het moment dat u van plan bent de rollator mee te nemen in bijvoorbeeld de auto. Ook kan het gemakkelijk zijn indien u de rollator binnenshuis wilt opbergen. De Track Rollator is zelfs dubbel opvouwbaar, waardoor hij nog minder plaats inneemt.

Naar boven