Incontinentiemateriaal

Maximale bescherming, in iedere situatie

Incontinentiebroekjes

TENA Pants

Attends broekjes

Abena broekjes

Broekjes kind

Zwembroeken

Incontinentie bed onderleggers

Stoelbeschermer

TENA Bed onderleggers

Attends onderleggers

Abena onderleggers

Stoelbeschermers

Matrasbeschermers

Incontinentie inleggers

TENA inleggers

Attends inleggers

Abena inleggers

Incontinentie luiers

TENA slips

TENA Flex

Attends slips

Abena slips

Urinalen

Urinaal voor mannen

Urinaal voor vrouwen

Urinaalhouders

Bedpannen

Verzorging & bescherming

Wassen & reinigen

Huidbescherming

Barrière crème

Fixerend Ondergoed

TENA Fix

Abena Abri-fix

Incontinentie matrassen

Zorgmatrassen

Top producten
Onze topmerken

Verschillende factoren bepalen de keuze

Welk materiaal voor jou het beste is, hangt van verschillende factoren af. Incontinentie komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Er zijn dan ook diverse incontinentieproducten ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op het geslacht. Daarbij is er rekening gehouden met de anatomie van het mannelijk en vrouwelijk lichaam. Zo bieden sommige producten die speciaal zijn gemaakt voor de man bijvoorbeeld extra bescherming aan de voorzijde. Naast het feit of je man of vrouw bent, speelt ook het type incontinentie een rol bij de keuze van het juiste product. In welke mate is er sprake van urineverlies? Uiteraard is ook de persoonlijke leefstijl van belang. Zo zal een actief persoon die er graag en regelmatig op uit trekt, weer andere maatregelen moeten treffen dan iemand die liever zoveel mogelijk thuisblijft.

Voorkomen van huidirritatie

Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, wordt in eerste instantie al snel gekozen voor de traditionele hulpmiddelen als inlegkruisjes of maandverband. Wie echter dagelijks last heeft van druppels zal al gauw merken dat deze hulpmiddelen niet voldoende zijn. Ze zijn namelijk niet gemaakt om veel vocht op te slaan. Wanneer de huid continu vochtig is, leidt dat al snel tot irritatie. Ook bij een grote hoeveelheid urine gaat de huid, wanneer niet het juiste materiaal wordt gebruikt, irriteren. Dat gebeurt vooral wanneer er lekkage optreedt.

Omdat urine niet alleen uit water maar ook uit afvalstoffen (zouten en zuren) bestaat, heeft dit, wanneer de huid hieraan wordt blootgesteld, vochtletsel tot gevolg. Lekkage is dus niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de huid. Deze gaat irriteren, kleurt rood en er ontstaan pijnlijke plekken die bij voortdurende lekkage nauwelijks zijn te genezen. Om huidirritatie te voorkomen, moet je dus kiezen voor incontinentiemateriaal dat de kans op lekkage tot een minimum beperkt en ervoor zorgt dat de huid droog blijft.

Vochtafstotende crème

Wanneer er onverhoopt toch lekkage is geweest, moet je de huid direct reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met speciaal hiervoor bestemde was- en reinigingsproducten bij incontinentie. Is de huid schoon, smeer het dan in met een vochtafstotende crème. Dat zorgt voor extra bescherming. Een voorbeeld van een bekend huidbeschermingsproduct is Barrière crème.

Wat zijn de verschillende oorzaken voor incontinentie?

Incontinentie kan op verschillende manieren optreden. Aan dit ongemak liggen dan ook verschillende oorzaken ten grondslag. Meestal kan een huisarts deze oorzaken achterhalen en een inschatting maken of de problemen tijdelijk of permanent van aard zijn. Ook zal de arts je kunnen vertellen of en hoe de incontinentie kan worden behandeld.

De belangrijkste vormen van incontinentie op een rij:

Stress incontinentie: Deze vorm van urineverlies komt het vaakst voor. In dit geval zijn de bekkenbodemspieren verzwakt als gevolg van fysieke inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook door hoesten en niezen.

Aandrang incontinentie: Hierbij treedt er een plotselinge, niet te controleren aandrang op om te plassen. Vaak is dit het gevolg van bepaalde zenuwaandoeningen, stress, medicijnen of overmatig alcoholgebruik.

Zwangerschapsincontinentie: Dit is het gevolg van een grote mate van stress tijdens de zwangerschap.

Overloop incontinentie: Dit ontstaat wanneer iemand niet in staat is om de gehele blaasinhoud te urineren. De blaas gaat dan overlopen met druppelen als gevolg. Vandaar dat dit ook wel druppel incontinentie wordt genoemd.

Fecale incontinentie: Hiervan is sprake wanneer mensen hun ontlasting niet kunnen ophouden. Deze vorm van incontinentie is meestal het gevolg doordat de anale kringspier is beschadigd of verzwakt.

Dubbele incontinentie: Hierbij is er zowel sprake van ongewenst urineverlies als ontlasting.

Absorberende producten ter bescherming van ongewenst urineverlies

Welke vorm van incontinentie je ook hebt, het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief uitstekend product dat past bij jouw ongemak. het moet er niet alleen voor zorgen dat er vocht wordt opgenomen en je huid droog blijft, maar het moet ook comfortabel zijn om te dragen. Uiteindelijk gaat het erom dat de kwaliteit van jouw leven dusdanig verbetert dat het (weer) mogelijk is om het leven te leiden zoals jij dat graag wilt.

Welk incontinentieproduct voor jou geschikt is, hangt af van de hoeveelheid ongewild urineverlies en dus ook het vermogen van het incontinentiemateriaal om de urine op te nemen zonder dat er lekkage ontstaat. Zo is een inlegger meestal al voldoende wanneer er sprake is van licht urineverlies. Incontinentieondergoed als een slip of een broekje is een meer voor de hand liggende keuze wanneer iemand heeft te maken met matig tot zwaar urineverlies.

Eerst uitproberen

Verschillende merken waaronder TENA, Attends en Abena bieden vaak proefpakketten aan. Deze worden gratis en discreet verpakt en naar jouw adres opgestuurd. Door eerst een of meerdere absorberende incontinentieproducten uit te proberen, kan iedereen zelf bepalen welk materiaal het beste bij hem of haar past.

Wat zijn de meest gebruikte incontinentiematerialen?

Luiers voor volwassenen: Over het algemeen geldt voor deze luiers dat de urine wordt geabsorbeerd door kleine witte korrels, die bekend staan onder de naam SAP (super absorberende polymeren). Deze korrels, die zijn verspreid in een laag watten, hebben het vermogen om snel een grote hoeveelheid urine op te nemen. Het vocht wordt vervolgens omgezet in een gel en houdt ook onder druk de urine vast. SAP is zo sterk dat één theelepeltje korrels al genoeg is om een halve liter water te absorberen. Omdat de SAP-korrels ook in staat zijn om de ammoniak uit de urine te neutraliseren, worden bovendien nare geurtjes voorkomen. De verschillende incontinentieproducten worden gekenmerkt door een buitenzijde die de urine tegenhoudt, waardoor het daar altijd droog blijft. De binnenkant heeft juist een laagje dat snel vocht doorlaat zodat dit snel kan doorstromen naar de wattenlaag en opgenomen door de absorberende SAP-korrels

Slips: De slip wordt, net zoals bij de baby luier, op de heup vastgezet. Je kunt in principe zelf bepalen hoe strak je ze om het lichaam doet. Uiteraard is het van belang dat ze perfect aansluiten op het lichaam. Dankzij de sterke plakstrips blijven ze goed op hun plaats zitten. Daardoor is de kans dat er urine weglekt erg klein. Dit type luier kan behoor veel vocht opnemen.

Incontinentiebroekjes: In pants of een luierbroekje kun je zo instappen. Ze lijken wat dat betreft op normaal ondergoed met dat verschil dat je ze na gebruik direct weggooit. Het is daarom een populair hulpmiddel bij incontinentie. Dankzij een sterk elastiek aan de bovenkant en rond de benen, sluit het broekje uitstekend aan op het lichaam. Deze incontinentiebroekjes zijn duurder dan slips. Dit komt onder meer omdat hier elastiek in is verwerkt. De broekjes zijn evenals slips voorzien van een wattenlaag met SAP. Ook zijn ze, zoals bijvoorbeeld de Albena pants, dermatologische getest.

Inleggers: Voor vrouwen zijn inleggers eigenlijk heel normaal. De stroken die zijn voorzien van een absorberend materiaal leg je zelf in het ondergoed, net zoals je dat doet met maandverband. De inleggers zijn vooral geschikt wanneer het urineverlies of de ontlasting beperkt is tot kleine hoeveelheden. De naam Tena Lady klinkt veel mensen waarschijnlijk bekend in de oren. Het zelfde merk brengt ook inleggers voor mannen op de markt: Tena for Men. Mannen zullen, zeker in het begin, wat meer moeite hebben om een inlegger in hun ondergoed te doen. Ze zijn dit tenslotte helemaal niet gewend. Toch zal het overgrote deel niet lang twijfelen om te kiezen voor de voordelen die 'het droog houden' met zich meebrengen. De inleggers voor mannen zijn trouwens helemaal op het mannelijk lichaam afgestemd. Zij zijn vooral gebaat bij een goede bescherming aan de voorkant. Daarom is het verband ter hoogte van de penis breder en hoger of zelfs anatomisch voorgevormd.

Matras beschermers: hoewel er dus voldoende materiaal voorhanden is om jezelf zo goed mogelijk te beschermen, nemen mensen vaak ook het zekere voor het onzekere. Het kan gebeuren dat je zoveel vocht verliest dat zelfs het beste materiaal hier niet tegen is opgewassen. De slip of broekje raakt verzadigd waardoor de urine kan doordringen tot de matras. Door het gebruik van bed onderleggers, op of onder het hoeslaken, is het mogelijk om de matras te beschermen. Er zijn zowel onderliggers beschikbaar of eenmalig gebruik als ook afwasbare onderleggers. Beide hulpmiddelen dragen ertoe bij dat ook de nacht zo normaal mogelijk verloopt voor iedereen die last heeft van incontinentie.

Tenslotte

Incontinentiematerialen zijn er in allerlei maten en soorten en speciaal ontwikkeld voor mannen, vrouwen en kinderen. In dit artikel heb je geleerd hoe merken als TENA, Attends en Abena incontinentieproducten maken die dankzij de sterk absorberende SAP-korrels heel veel vocht kunnen opnemen. Bovendien zijn ze dermatologisch getest waardoor de kans op huidirritatie laag is. Leven met incontinentie is best vervelend, maar gelukkig is er een ruim aanbod van incontinentieproducten voorhanden die je helpen om de leefstijl die jij wenst zoveel mogelijk te kunnen handhaven.

Naar boven