Incontinentiemateriaal

Maximale bescherming, in iedere situatie

Incontinentiebroekjes

TENA Pants

Attends broekjes

Abena broekjes

Broekjes kind

Zwembroeken

Incontinentie bed onderleggers

TENA Bed onderleggers

Attends onderleggers

Abena onderleggers

Stoelbeschermers

Matrasbeschermers

Incontinentie inleggers

TENA inleggers

Attends inleggers

Abena inleggers

Incontinentie luiers

TENA slips

TENA Flex

Attends slips

Abena slips

Urinalen

Urinaal voor mannen

Urinaal voor vrouwen

Urinaalhouders

Bedpannen

Verzorging & bescherming

Wassen & reinigen

Huidbescherming

Barrière crème

Fixerend Ondergoed

TENA Fix

Abena Abri-fix

Incontinentie matrassen

Zorgmatrassen

Top producten
Onze topmerken

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verlies van urine. Van druppels tot het verlies van de gehele blaasinhoud. Het is geen ziekte, maar kan wel zorgen voor vervelende situaties. We vertellen bij wie het voorkomt, wat de soorten en oorzaken zijn en wat je ertegen kunt doen. Dit doen we aan de hand van vier vragen.

Bij wie komt incontinentie voor?

Urineverlies komt op elke leeftijd voor. De algemene gedachte dat incontinentie alleen iets voor ouderen is, klopt dus niet. Zowel mannen als vrouwen hebben er last van. Er zijn verschillende soorten incontinentie.

Welke soorten incontinentie zijn er?

Er zijn meerdere vormen van incontinentie. We noemen de belangrijkste:

Stress incontinentie of inspanningsincontinentie: Deze vorm van urineverlies komt het vaakst voor. In dit geval zijn de bekkenbodemspieren verzwakt. Er vindt urineverlies plaats als gevolg van fysieke inspanning, bijvoorbeeld tijdens het sporten, maar ook door hoesten en niezen. 

Aandrang incontinentie: Hierbij treedt er een plotselinge, niet te controleren aandrang op om te plassen. Vaak is dit het gevolg van bepaalde zenuwaandoeningen, stress, medicijnen of overmatig alcoholgebruik. 

Zwangerschapsincontinentie: Tijdens de zwangerschap verandert de hormoonhuishouding. Door de zwangerschapshormonen verslappen de bekkenbodemspieren. De baarmoeder groeit gedurende de zwangerschap, waardoor er extra druk komt te staan op de bekkenbodem, hierdoor kan urineverlies ontstaan.

Overloop- of druppelincontinentie: Dit ontstaat wanneer iemand niet in staat is om de gehele blaasinhoud te urineren. De blaas gaat dan overlopen met druppelen als gevolg. Vandaar dat dit ook wel druppel incontinentie wordt genoemd.

Fecale incontinentie: Hiervan is sprake wanneer mensen hun ontlasting niet kunnen ophouden. Deze vorm van incontinentie is meestal het gevolg doordat de anale kringspier is beschadigd of verzwakt.

Dubbele incontinentie: Hierbij is er zowel sprake van ongewenst urineverlies als ontlasting.

Reflexincontinentie: urineverlies doordat de hersenen de blaasspieren niet meer goed aansturen.

Functionele incontinentie: verlies van urine doordat je niet op tijd bij het toilet bent. Kan zowel komen door een aangeboren afwijking als aandoening op latere leeftijd.

Stressincontinentie en aandrangincontinentie zijn de twee meest voorkomende vormen van incontinentie. Incontinentie kan verschillende oorzaken hebben.

Wat zijn de verschillende oorzaken voor incontinentie?

Incontinentie kan op verschillende manieren optreden. Naast het ouder worden, kunnen ook de volgende oorzaken een rol spelen bij incontinentie:

Overgewicht
Zwangerschap
Prostaatoperatie
Bepaald medicijngebruik
Veel koffie, cola of alcohol drinken

Aan dit ongemak liggen dan ook verschillende oorzaken ten grondslag. Meestal kan een huisarts deze oorzaken achterhalen en een inschatting maken of de problemen tijdelijk of permanent van aard zijn. Ook zal de arts u kunnen vertellen of en hoe de incontinentie kan worden behandeld.

Incontinentie: wat is er aan te doen?

Bespreek incontinentie met de huisarts. Ook als je het moeilijk vindt erover te praten. De huisarts kan helpen de oorzaak te achterhalen. Of je doorverwijzen naar een specialist. Gelukkig helpt incontinentiemateriaal je te beschermen tegen urineverlies.

Gebruik het juiste incontinentiemateriaal

Wel type incontinentie je ook hebt, of wat de oorzaak ook is: we hebben verschillende soorten incontinentiemateriaal van TENA. Voor lichte tot zwaardere incontinentie. Net wat bij je past. Incontinentieverbanden van TENA helpen je droog, zeker en geurvrij te blijven. Zowel voor mannen als voor vrouwen. En weet je? We verzenden het in een neutrale doos. Wel zo fijn.

Bekijk hier TENA incontinentiemateriaal voor vrouwen of bekijk hier TENA incontinentiemateriaal voor mannen

Meer weten over incontinentiematerialen? Lees dan nog even verder!

Absorberende producten ter bescherming van ongewenst urineverlies

Welke vorm van incontinentie u ook heeft, het is belangrijk om te kiezen voor een kwalitatief uitstekend product dat past bij uw ongemak. Het moet er niet alleen voor zorgen dat er vocht wordt opgenomen en uw huid droog blijft, maar het moet ook comfortabel zijn om te dragen. Uiteindelijk gaat het erom dat de kwaliteit van uw leven dusdanig verbetert dat het (weer) mogelijk is om het leven te leiden zoals u dat graag wilt.

Welk incontinentieproduct voor u geschikt is, hangt af van de hoeveelheid ongewild urineverlies en dus ook het vermogen van het incontinentiemateriaal om de urine op te nemen zonder dat er lekkage ontstaat. Zo is een inlegger meestal al voldoende wanneer er sprake is van licht urineverlies. Incontinentieondergoed als een slip of een broekje is een meer voor de hand liggende keuze wanneer iemand heeft te maken met matig tot zwaar urineverlies.

Eerst uitproberen?

Verschillende merken waaronder TENA bieden vaak proefpakketten aan. Deze worden gratis en discreet verpakt en naar uw adres opgestuurd. Door eerst een of meerdere absorberende incontinentieproducten uit te proberen, kan iedereen zelf bepalen welk materiaal het beste bij hem of haar past.

Wat zijn de meest gebruikte incontinentiematerialen?

Luiers voor volwassenen: Wie denkt aan urineverlies zal direct een link leggen met de luier voor een baby. Dat maakt het een wat beladen term. Veel volwassenen zitten nu eenmaal niet te wachten op een associatie met een nog maar net geboren kind. Vandaar dat de luier ook vaak gewoon slip of pants wordt genoemd.

Over het algemeen geldt voor deze luiers dat de urine wordt geabsorbeerd door kleine witte korrels, die bekend staan onder de naam SAP (super absorberende polymeren). Deze korrels, die zijn verspreid in een laag watten, hebben het vermogen om snel een grote hoeveelheid urine op te nemen. Het vocht wordt vervolgens omgezet in een gel en houdt ook onder druk de urine vast. SAP is zo sterk dat n theelepeltje korrels al genoeg is om een halve liter water te absorberen. Omdat de SAP-korrels ook in staat zijn om de ammoniak uit de urine te neutraliseren, worden bovendien nare geurtjes voorkomen.

De verschillende incontinentieproducten worden gekenmerkt door een buitenzijde die de urine tegenhoudt, waardoor het daar altijd droog blijft. De binnenkant heeft juist een laagje dat snel vocht doorlaat zodat dit snel kan doorstromen naar de wattenlaag en opgenomen door de absorberende SAP-korrels.

Slips: De slip wordt, net zoals bij de baby luier, op de heup vastgezet. U kunt in principe zelf bepalen hoe strak je ze om het lichaam doet. Uiteraard is het van belang dat ze perfect aansluiten op het lichaam. Dun plaatankzij de sterke plakstrips blijven ze goed op hs zitten. Daardoor is de kans dat er urine weglekt erg klein. Dit type luier kan behoor veel vocht opnemen.

Incontinentiebroekjes: In pants of een luierbroekje kunt u zo instappen. Ze lijken wat dat betreft op normaal ondergoed met dat verschil dat u ze na gebruik direct weggooit. Het is daarom een populair hulpmiddel bij incontinentie. Dankzij een sterk elastiek aan de bovenkant en rond de benen, sluit het broekje uitstekend aan op het lichaam. Deze incontinentiebroekjes zijn duurder dan slips. Dit komt onder meer omdat hier elastiek in is verwerkt. De broekjes zijn evenals slips voorzien van een wattenlaag met SAP. Ook zijn ze, zoals bijvoorbeeld de Albena pants, dermatologische getest.

Inleggers: Voor vrouwen zijn inleggers eigenlijk heel normaal. De stroken die zijn voorzien van een absorberend materiaal legt u zelf in het ondergoed, net zoals u dat doet met maandverband. De inleggers zijn vooral geschikt wanneer het urineverlies of de ontlasting beperkt is tot kleine hoeveelheden. De naamTena Lady klinkt veel mensen waarschijnlijk bekend in de oren. Het zelfde merk brengt ook inleggers voor mannen op de marktTena for Men. Mannen zullen, zeker in het begin, wat meer moeite hebben om een inlegger in hun ondergoed te doen. Ze zijn dit tenslotte helemaal niet gewend. Toch zal het overgrote deel niet lang twijfelen om te kiezen voor de voordelen die 'het droog houden' met zich meebrengen.

De inleggers voor mannen zijn trouwens helemaal op het mannelijk lichaam afgestemd. Zij zijn vooral gebaat bij een goede bescherming aan de voorkant. Daarom is het verband ter hoogte van de penis breder en hoger of zelfs anatomisch voorgevormd.

Matras beschermers: hoewel er dus voldoende materiaal voorhanden is om uzelf zo goed mogelijk te beschermen, nemen mensen vaak ook het zekere voor het onzekere. Het kan gebeuren dat u zoveel vocht verliest dat zelfs het beste materiaal hier niet tegen is opgewassen. De slip of broekje raakt verzadigd waardoor de urine kan doordringen tot de matras. Door het gebruik van bed onderleggers, op of onder het hoeslaken, is het mogelijk om de matras te beschermen. Er zijn zowel onderliggers beschikbaar of eenmalig gebruik als ook afwasbare onderleggers. Beide hulpmiddelen dragen ertoe bij dat ook de nacht zo normaal mogelijk verloopt voor iedereen die last heeft van incontinentie.

Verschillende factoren bepalen de keuze

Welk incontinentiemateriaal voor u het beste is, hangt van verschillende factoren af. Incontinentie komt zowel voor bij mannen als vrouwen. Er zijn dan ook diverse incontinentieproducten ontwikkeld die specifiek zijn afgestemd op het geslacht. Daarbij is er rekening gehouden met de anatomie van het mannelijk en vrouwelijk lichaam. Zo bieden sommige producten die speciaal zijn gemaakt voor de man bijvoorbeeld extra bescherming aan de voorzijde.

Naast het feit of u man of vrouw bent, speelt ook het type incontinentie een rol bij de keuze van het juiste product. In welke mate is er sprake van urineverlies? Uiteraard is ook de persoonlijke leefstijl van belang. Zo zal een actief persoon die er graag en regelmatig op uit trekt, weer andere maatregelen moeten treffen dan iemand die liever zoveel mogelijk thuisblijft.

Voorkomen van huidirritatie bij urineverlies

Wanneer het urineverlies zich beperkt tot enkele druppeltjes, wordt in eerste instantie al snel gekozen voor de traditionele hulpmiddelen als inlegkruisjes of maandverband. Wie echter dagelijks last heeft van druppels zal al gauw merken dat deze hulpmiddelen niet voldoende zijn. Ze zijn namelijk niet gemaakt om veel vocht op te slaan. Wanneer de huid continu vochtig is, leidt dat al snel tot irritatie. Ook bij een grote hoeveelheid urine gaat de huid, wanneer niet het juiste materiaal wordt gebruikt, irriteren. Dat gebeurt vooral wanneer er lekkage optreedt. Omdat urine niet alleen uit water maar ook uit afvalstoffen (zouten en zuren) bestaat, heeft dit, wanneer de huid hieraan wordt blootgesteld, vochtletsel tot gevolg.

Lekkage is dus niet alleen vervelend, maar ook slecht voor de huid. Deze gaat irriteren, kleurt rood en er ontstaan pijnlijke plekken die bij voortdurende lekkage nauwelijks zijn te genezen. Om huidirritatie te voorkomen, moet u dus kiezen voor incontinentiemateriaal dat de kans op lekkage tot een minimum beperkt en ervoor zorgt dat de huid droog blijft.

Vochtafstotende crème

Wanneer er onverhoopt toch lekkage is geweest, moet u de huid direct reinigen. Dit kan bijvoorbeeld met speciaal hiervoor bestemde kant-en-klare wasdoekjes of gewoon met water en zeep. Is de huid schoon, smeer het dan in met een vochtafstotende crème. Dat zorgt voor extra bescherming.

Tenslotte:

Incontinentiematerialen, zoals bijvoorbeeld urinalen, zijn er in allerlei maten en soorten en speciaal ontwikkeld voor mannen, vrouwen en kinderen. In dit artikel heb je geleerd hoe merken als TENA, Attends en Abena incontinentieproducten maken die dankzij de sterk absorberende SAP-korrels heel veel vocht kunnen opnemen. Bovendien zijn ze dermatologisch getest waardoor de kans op huidirritatie laag is.

Leven met incontinentie is best vervelend, maar gelukkig is er een ruim aanbod van incontinentieproducten voorhanden die u helpen om de leefstijl die u wenst zoveel mogelijk te kunnen handhaven.

Naar boven