Barrière crème

Barrière crème helpt bij het beschermen van de huid van ouderen. Naarmate we ouder worden, verandert onze huid en daarbij ook de verzorging van de huid. De huid wordt een stuk kwetsbaarder en heeft vaker meer ondersteuning nodig om de huid in een goede conditie te houden. Een goede huidverzorgingscrème, zoals barrière crème, kan hieraan bijdragen. Lees onderaan de pagina wanneer barrière crème gebruikt wordt en waarom.

   

3 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
3 products found
   

3 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
3 products found

Wat is barrière crème?

Barrière crème is een crème of zalf die de huid beschermt tegen schadelijke stoffen en is dikwijls gemaakt op basis van olie- of waterbasis. Barrière crème vormt een vetvrije, transparante laag op de huid die dient als een beschermlaag. Zodoende biedt het bescherming tegen dermatitis (onsteking van de huid) en huidirritatie. Barrière crème wordt daarom ook vaak gebruikt bij beroepen waar men met de handen (en armen) direct in aanraking komt met schadelijke stoffen. Het wordt overigens dikwijls gebruikt voor ouderen en mensen met een kwetsbare huid om deze ondersteuning te bieden en de huid in een goede conditie te houden. Dus barrière crème is breed inzetbaar en biedt bescherming van de huid tegen schadelijke stoffen en helpt uw huid een goede conditie te behouden. 

Barrière crème bij incontinentie

Barrière crème wordt ook vaker bij incontinentie gebruikt. Het verlies van urine en ontlasting kan belastend zijn voor de huid, omdat dit de huid kan verweken. Daarbij is het zo dat er enzymen in urine en ontlasting zitten die schadelijk zijn voor de huid. Deze enzymen maken de huid kapot. Het verweken en het beschadingen van de huid door urine en ontlasting wordt ook wel incontinentie dermatitis genoemd. Er ontstaan dan rode, geïrriteerde plekken en de bovenste huidlagen kunnen hierdoor kapot gaan. Logischerwijs is dan ook het geval hoe langer de huid in contact is met urine en/of ontlasting, hoe meer belastend het voor de huid is. Het is daarom belangrijk dat er niet te lang wordt gewacht met het verschonen van incontinentiemateriaal indien deze vol is.

Daarbij moeten ouderen hier nog extra goed mee oppassen gezien de huid naarmate die veroudert ook kwetsbaarder wordt. Een goede huidverzorging bij incontinentie, en vooral ouderen die geconfronteerd worden met incontinentie, is daarom van belang. Goede huidverzorging, bijvoorbeeld door gebruik van bijvoorbeeld barrière crème, kan huidirritatie en huidbeschadiging tegengaan doordat ze een waterafstotend, transparant laagje op de huid leggen. Deze laag voorkomt dat ontlasting of urine op de huid kan inwerken. Het is wel van belang dat het gebied waar de barrière crème wordt aangebracht schoon is. Deze kan schoongemaakt worden met behulp van bijvoorbeeld wegwerp washandjes of doekjes en wash cream of wash mousse.

Het liefst wast u de kwetsbare huid niet alleen met water, maar met producten die speciaal zijn ontwikkeld voor de oudere huid en die de huid ondersteunen bij belasting door incontinentie. Denk bijvoorbeeld reinigende producten die de PH-waarde van de huid herstelt gezien de huid een PH-waarde van 5,5 heeft en water een PH-waarde van 7,0. TENA en Abena bieden verschillende producten, zoals wash creams en wash mousses, aan die geschikt zjin voor gebruikt bij incontinentie bij ouderen en helpen de natuurlijke PH-waarde van de huid te behouden. 

U kunt de volgende stappen aanhouden voor een goede huidverzorging bij incontinentie:

Aanbrengen van barrière crème 

Het aanbrengen van Barrière crème is vrij eenvoudig en dient na elke verschoning van incontinentiemateriaal te gebeuren voor een optimaal resultaat.

Na het schoonmaken van de streek met bijvoorbeeld TENA Wet Wipes of TENA Wash Gloves, smeert een dunne laag barrière crème om de kwetsbare en/of geïriteerde, rode huid. Indien de rode, geïrriteerde huid na een tijdje nog niet weggetrokken is, raden we aan om een huisarts of incontinentieverpleegkundige ernaar te laten kijken. 

Naar boven