Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Op deze pagina vindt u hulpmiddelen die uw dagelijkse activiteiten in de slaapkamer makkelijker maken.
Terug naar het langer zelfstandig wonen huis

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Ontdek hier de mogelijkheden voor het langer zelfstandig uitvoeren van taken in de slaapkamer. Door op de ruimte Slaapkamer te klikken worden er verschillende categorieën gepresenteerd. Elke categorie omvat een aantal hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij bepaalde activiteiten. In de slaapkamer vindt u de volgende categorieën: Bedaccessoires, Bedleestafels, Aankleedhulpmiddelen, Bedden en Toiletstoelen. Bekijk per categorie de voorgestelde hulpmiddelen die de zelfstandigheid bevorderen.

Bedden

Er zijn speciale bedden die ook wel zorgbedden, seniorenbedden of hoog-laag bedden worden genoemd. Deze bedden maken een aantal handelingen makkelijker:

  • In en uit bed stappen: doordat de bedden in hoogte verstelbaar zijn, is een hogere instap realiseerbaar. Ook het uit bed stappen zal hierdoor veiliger kunnen verlopen.
  • Veranderen van lighouding: de elektrisch verstelbare bodem maakt het mogelijk om hulp te krijgen bij het rechtop gaan zitten en het gaan liggen. Een bedgalg biedt de gebruiker de mogelijkheid om zeer stabiel van lighouding te veranderen.
  • Veilig slapen: bedhekken kunnen met een druk op de knop omhoog worden gebracht, zodat er niet uit bed gevallen kan worden. Deze bedhekken zijn vaak onderdeel van het bed zelf, maar kunnen ook los als bedaccessoire worden verkregen. Deze losse bedhekken hebben vaak een meer huiselijk uiterlijk.

Bedaccessoires

Bij bedaccessoires moet u voornamelijk denken aan transferhulpmiddelen die zorgen voor bijvoorbeeld het vergemakkelijken van het in en uit bed stappen al dan niet met hulp van een verzorger. Dit kunnen verschillende typen bedsteunen zijn, maar ook transferplanken en glijzeilen.

Welk Bedhek, Bedsteun of Bedbeugel is het meest geschikt?

Er zijn verschillende steunen om makkelijker in en uit bed te komen, om niet uit bed te vallen of om meer steun in bed te hebben. Welke steun het meest geschikt is hangt af van een aantal factoren:

  1. Het type bed waar de steun zal worden gebruikt: heeft het bed een bedombouw? Heeft het bed een verstelbare bodem?
  2. Het doel van de steun: het uit bed vallen tegengaan? Makkelijker in en uit bed stappen?
  3. Moet de steun mobiel inzetbaar zijn?

Indien het primaire doel het niet uit bed vallen is, dan is het Verstelbaar Bedhek een echte topper. Dit bedhek is geschikt voor alle bedden, mits het bed geen bedplank heeft waar het matras te diep invalt; het Verstelbaar Bedhek zal dan niet meer naar beneden geklapt kunnen worden. Let er wel op dat voor alle bedhekken en -steunen geldt dat als het bed een verstelbare bodem heeft, deze bevestigd moeten kunnen worden op een gedeelte dat niet versteld wordt en horizontaal blijft. Als het doel is om hulp te krijgen bij het in en uit bed stappen, dan kan er gekozen worden voor een bedsteun of transferbeugel. Sommige bedsteunen kunnen worden ingeklapt, zodat deze bijvoorbeeld mee op reis genomen kunnen worden.

Bedleestafels

Wanneer iemand lang aan bed gekluisterd is, dan is een bedleestafel een handig hulpmiddel. Om comfortabel te kunnen lezen en schrijven in bed, maar ook om een maaltijd te nuttigen. Er zijn verschillende soorten bedleestafels: een verrijdbare leestafel die bij het bed gezet kan worden, maar ook een bedtafeltje dat over de schoot gezet kan worden. Het blad van de bedleestafel is veelal kantelbaar en kan worden ingesteld in verschillende posities (bij de verrijdbare modellen). Ook heeft de bedleestafel vaak een opstaande rand om te voorkomen dat spullen kunnen wegglijden.

Aankleedhulpmiddelen

Het niet meer zelfstandig kunnen aankleden heeft een grote impact op een persoon. Gelukkig bestaan er aankleedhulpmiddelen die ervoor zorgen dat deze taak nog zelfstandig kan worden uitgevoerd. Zo helpt de sliplift bij het aantrekken van de onderbroek, een aankleedstok vergemakkelijkt het aantrekken van kleding, de Arion Sim Slide zorgt ervoor dat men zelfstandig steunkousen kan aan- en uittrekken, de knopenhaak helpt bij het vastmaken van de knopen van een hemd, met de aankleedhulp BH kan zelfstandig de BH worden aangetrokken, sokken kunnen met een sok aantrekhulp worden aangedaan en schoenen kunnen met de schoen uittrekhulp worden uitgedaan.

Toiletstoelen

Wanneer een toiletbezoek veel moeite kost kan er worden gekozen voor een toiletstoel in de slaapkamer. Er zijn toiletstoelen die naast het bed of in de kamer geplaatst kunnen worden, die al dan niet verrijdbaar zijn. Deze toiletstoelen zijn tegenwoordig verkrijgbaar in een stijlvol design en kunnen met een deksel of zitting worden afgesloten. Zo wordt het huiselijk gevoel behouden. Is iemand nog goed ter been, maar is de toilet te laag? Dan kan een toiletsteun de oplossing zijn. Deze zijn verkrijgbaar met of zonder bijbehorende toiletbril. Voor nog meer steun kan er een toiletstoel over het toilet worden geplaatst. Zo wordt een hogere zit gerealiseerd en hoeft men minder door de knieën te zakken. In dit geval kan er ook gekozen worden voor een toiletverhoger welke op de toiletbril te plaatsen is of die ter vervanging van de toiletbril op het toilet gemonteerd kan worden.

Met het Langer Thuis Wonen huis ontdekt u de mogelijkheden voor het langer zelfstandig uitvoeren van taken.

Hulpmiddelen voor de slaapkamer

Naar boven