Hulpmiddelen voor de woonkamer

Op deze pagina vindt u hulpmiddelen die uw dagelijkse activiteiten in de woonkamer aangenamer maken.
Terug naar het langer zelfstandig wonen huis
Wandelstokken

Er zijn geen producten beschikbaar op deze pagina.

Hulpmiddelen voor de woonkamer

Ontdek hier de mogelijkheden voor het langer zelfstandig uitvoeren van taken in de woonkamer. Door op de ruimte Woonkamer te klikken worden er verschillende categorieën gepresenteerd. Elke categorie omvat een aantal hulpmiddelen die ondersteuning bieden bij bepaalde activiteiten. In de woonkamer vindt u de volgende categorieën: Leestafels, Lezen, Meubelverhogers, Rollators en Wandelstokken. Bekijk per categorie de voorgestelde hulpmiddelen die de zelfstandigheid bevorderen.

Leestafels

Als iemand niet meer zo goed ter been is, is het fijn om spullen bij de hand te hebben. Hiervoor zijn leestafels verkrijgbaar die bij een stoel of bij een bed geplaatst kunnen worden. Een leestafel met meerdere functies is het Draaibaar Tafeltje. Met behulp van het Draaibaar Tafeltje zijn spullen makkelijk te bereiken vanuit een fauteuil of vanaf de bank. Daarnaast heeft het draaibaar tafeltje een ergonomische handgreep die begeleidt bij het opstaan en gaan zitten, het tafeltje dient dus tevens als sta-op-hulp. Het blad is eenvoudig weg te draaien naast de stoel of bank, zo wordt het opstaan gemakkelijker gemaakt.

Lezen

Om brieven, boeken en kranten beter te kunnen lezen, of om te kunnen handwerken, kan bij slecht zicht gebruik worden gemaakt van een vergrootglas of loeplamp. Een vergrootglas wordt vaak in de hand gehouden en is kleiner dan een loeplamp. Een loeplamp wordt bevestigd aan de tafel, heeft vaak een soepele arm om de loeplamp in de juiste positie te plaatsen en de combinatie van de loep en de lamp in één zorgt voor een hoger contrast.

Meubelverhogers

Er zijn verhogers voor verschillende meubels, zoals voor een stoel, een bed en een tafel. Als het in en uit bed stappen moeilijker wordt, dan kan dat komen doordat het bed te laag is. Door speciale verhogers onder de poten van het bed te plaatsen wordt de in- en uitstap hoger, er hoeft dan minder kracht te worden gebruikt. Zo zijn er ook verhogers om onder de poten van een stoel te zetten. Als het uit een stoel komen moeilijker wordt, dan is de goedkoopste oplossing om deze te verhogen, maar het vervangen van de stoel door een sta-op-op stoel kan ook een oplossing zijn. Let bij het kiezen van de juiste verhogers ook op het draaggewicht dat de verhogers aankunnen.

Rollators

Met een rollator kunnen alledaagse activiteiten langer zelfstandig worden uitgeoefend. Boodschappen doen, naar de kapper gaan, een brief posten, op visite bij vrienden en familie, winkelen, wat eens zo vanzelfsprekend leek kan nu een hele klus zijn. Er zijn rollators in vele soorten en maten. Het is belangrijk dat de rollator qua formaat aansluit op het lichaam van de gebruiker en dat er wordt gekeken naar de wensen van de gebruiker. Is de rollator enkel nodig om binnenshuis mee rond te rijden? Dan is het belangrijk dat de rollator door de deuropening past. Er zijn speciale binnenshuis rollators die niet te breed zijn en waarbij remkabels en andere attributen niet te ver uitsteken, zodat de rollator goed wendbaar is. Vaak zijn deze binnen rollators voorzien van een handig dienblad om spulletjes makkelijk te kunnen vervoeren. Wordt de rollator ook buitenshuis gebruikt, dan is het prettig als de rollator is voorzien van grotere wielen. Dit vergemakkelijkt het gebruik bij stoepjes, hobbelige paden en zachte ondergronden. Tevens moet de rollator buiten goed zichtbaar zijn. Let erop dat de rollator is voorzien van reflectoren en eventueel extra verlichting. Ook de accessoires bij een rollator kunnen de zelfstandigheid vergroten. Denk daarbij aan een stokhouder, rugsteun of boodschappentas.

Wandelstokken

Als iemand slechter ter been wordt, kan een wandelstok al een wereld van verschil maken. Al is het maar om een veiliger gevoel te creëren. Er bestaan naast de gewone wandelstok ook een aantal andere wandelstokken:

  • Opvouwbare wandelstokken: kunnen gemakkelijk worden meegenomen.
  • Wandelstokken met zitje: om tussendoor even te kunnen uitrusten.
  • Wandelstokken met een 4-poot: het gewicht van de gebruiker zit direct boven de steel wat voor extra veiligheid zorgt.
  • Wandelstokken met anatomische handvatten: zeer geschikt voor personen met reumatische klachten.
  • Speciale wandelstokken: de Perfect Cane Wandelstok is een handige wandelstok die uit zichzelf blijft staan.

Hulpmiddelen voor de woonkamer

Naar boven