Ruim een miljoen mensen in Nederland heeft diabetes. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat er veel vraag is naar diabeteshulpmiddelen. Wie aan suikerziekte lijdt, kan eigenlijk niet zonder. Met behulp van een speciale prikpen en een glucosemeter kunt u zelf meten hoeveel suiker er in uw bloed zit. Welke diabeteshulpmiddelen zijn er zoal verkrijgbaar en wat kunt u er allemaal mee doen?
Steeds meer mensen met suikerziekte
Het aantal mensen met diabetes, zoals suikerziekte meestal wordt genoemd, groeit in rap tempo. In de afgelopen 40 jaar is de hoeveelheid personen dat wereldwijd aan deze ziekte lijdt vier keer zo hoog geworden. Ook in Nederland hebben steeds meer mensen te kampen met diabetes. Is er bij diabetes 1 sprake van een auto-immuunziekte, bij diabetes 2 speelt vooral de levensstijl een rol. Ons voedingspatroon in combinatie met een gebrek aan beweging en een stressvolle bestaan zorgt er nogal eens voor dat wij meer suiker in ons bloed hebben dan goed voor ons is. Normaal gesproken is ons lichaam zelf in staat om deze suiker af te breken. Dat gebeurt dankzij de insuline die wordt aangemaakt in de alvleesklier. Wanneer dit niet meer of maar gedeeltelijk lukt, hebben we extra insuline nodig om de bloedsuikerspiegel op het juiste peil te houden. Om te zien of u niet te veel of te weinig suiker in uw bloed heeft, kunt u gelukkig gebruik maken van verschillende diabeteshulpmiddelen.
Vooral mensen met diabetes type 1 maken veelvuldig gebruik van een glucosemeter. Zij moeten continu in de gaten houden hoe het met de bloedsuiker is gesteld. Eten of niet eten is van grote invloed. Zij kunnen zomaar een hypo (veel te weinig suiker) of een hyper (veel te veel suiker)krijgen met alle gevolgen van dien. Slechter zien, geïrriteerd raken of zelfs flauw vallen zijn kenmerkend. In het ergste geval kunnen patiënten zelfs in coma raken. Een bloedsuikermeter is voor deze groep mensen dan ook van levensbelang. Door regelmatig te meten, een suikerpatiënt vaststellen of hij extra insuline moet inspuiten of dat het lichaam juist wat extra suikers nodig heeft. Ook personen met diabetes type 2 zijn overigens gebaat bij dit hulpmiddel voor suikerpatiënten. Zij kunnen dan namelijk regelmatig bijhouden of de glucosewaarden stabiel blijven, stijgen of dalen. Het kan een stimulans zijn om de levensstijl zo aan te passen dat de meter weer normale suikerwaarden gaat aangeven.
Naar boven