Mondkapjes

Mondkapjes kopen is inmiddels de prioriteit geworden van menig Nederlander. Mondkapjes zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er niet medische mondkapjes en medische mondkapjes, 2-laagse mondkapjes, 3-laagse mondkapjes en noem maar op. Door het grote aanbod is het juiste mondkapje kopen een hele uitdaging geworden. Hulpmiddelwereld biedt drie verschillende mondkapjes van hoge kwaliteit aan: Chirurgische mondneusmaskers, FFP2 mondkapjes en FFP3 mondkapjes. Kijk hieronder welk mondkapje het beste bij u past.

   

16 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
16 products found
   

16 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
16 products found

Mondkapjes kopen: Wel of niet?

Mondkapjes kopen kan een hele uitdaging zijn als u weinig ervaring heeft met mondkapjes. De ene dag heeft u er weinig mee van doen en de andere dag zit u op internet informatie te verzamelen om mondkapjes te kopen. Het is begrijpelijk als u niet meteen weet welk mondkapje geschikt is voor u. Wellicht vraagt u zichzelf ook af of een mondkapje überhaupt nodig is. Geen zorgen. Wij doen ons best u een beetje wegwijs te maken.

Het dragen van een mondkapjes is per 13 november 2021 in alle openbare ruimtes in Nederland verplicht. De overheid heeft dit verplicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aldus de Overheid zelf. Iedereen die 13 jaar of ouder is en een openbare ruimte gaat betreden, dient een mondkapje op te zetten alvorens het betreden van die ruimte. Een niet-medisch mondkapje is in principe voldoende. Gaat u buiten een blokje om? Dan is een mondkapje niet nodig.

Uiteraard als u in de zorgsector werkt is het dragen van een mondkapje essentieel. Dit betreft veelal een medisch mondkapje. Bij contactberoepen buiten de zorg is het wel verplicht om een mondkapje te dragen, maar is een niet-medisch mondkapje voldoende.

Soms dragen mensen ook een spatscherm of face shield in plaats van een mondkapje. Zolang er op een bepaalde plek een mondkapjesplicht geldt, zijn spatschermen of face shield geen waardig alternatief, mits uitvoering van werkzaamheden daardoor ondoenlijk of onomgelijk wordt. Dan mag de werkgever overwegen hun werknemers een spatscherm te laten dragen. 

Wanneer dient u een mondkapje te dragen in Nederland?

Mondkapjes dragen en de mondkapjesplicht is op en af een onderdeel van de maatregelen omtrent Corona. Waar en wanneer een mondkapje verplicht was, verschilde nogal de afgelopen maanden. Na de persconferentie van12 november 2021 is de mondkapjesplicht weer ingegaan.

Het is wettelijk verplicht om een mondkapje te dragen op de volgende locaties:

  • In het openbaar vervoer, in de bus, tram en op de veerboot. Ook op plekken rondom openbaar vervoer dient een mondkapje gedragen te worden (haltes, perrons en stations)
  • Op vliegvelden en in vliegtuigen en in professioneel personenvervoer, zoals taxi's
  • In publieke binnenruimtes, zoals winkels, supermarkten en bibliotheken
  • Op Universiteiten, hogescholen en mbo-scholen
  • Als u naar de kapper, masseur, pedicure gaat of een bezoek brengt aan een andere dienstverlening die onder een contactberoep valt

Plekken waar u een coronatoegangsbewijs nodig hebt, is een mondkapje niet verplicht. Uitzonderingsgevallen voor mensen die geen mondkapje hoeven te dragen zijn kinderen onder de 13 jaar en mensen die vanwege een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen.

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld: snel en eenvoudig. Maar.. welke mondkapjes bieden wij aan? Hulpmiddelwereld biedt drie verschillende varianten mondkapjes aan: chirurgische mondneusmaskers type IIR,  FFP2 mondkapjes en FFP3 maskers. Daarnaast bieden we ook mondkapjes voor kinderen aan.

Chirurgische mondneusmaskers type IIR

Een chirurgisch mondneusmasker filtert uitgeademde lucht. De omgeving van de drager wordt zo beschermd tegen druppeltjes die mogelijk zijn ontstaan bij het praten, hoesten en niezen van de drager van het mondneusmasker. Chirurgische mondneusmaskers type IIR laten geen vocht door, in tegenstelling tot de type II variant.

De Rijksoverheid heeft richtlijnen met betrekking tot het dragen van mondkapjes in de zorg opgesteld. Ze hebben handelscateogorieën gemaakt en daar persoonlijke beschermingsmiddelen gekoppeld. In bijna elke handelscategorie worden chirurgische mondkapjes type IIR aangeraden, behalve bij hoogrisico handelingen. Bekijk hier alle handelscategorieën in de zorg en de bijbehorende beschermingsmiddelen opgesteld door de Overheid.

FFP2 mondkapjes

FFP2 zijn mondkapjes die een sterk filtervermogen hebben (minstens 94%). Ze beschermen de drager van het mondkapje tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Daarnaast hebben ook een hoog draagcomfort en een goede pasvorm. Het is belangrijk dat een mondkapje goed aansluit aan het gezicht zodat er geen ongefilterde lucht en vocht langs het mondkapje kan komen. De FFP2 mondkapjes worden volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid gedragen in situaties die bestempeld zijn als hoogrisico handelingen waarbij bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan. Bekijk onze FFP2 mondkapjes assortiment.

FFP3 mondkapjes

FFP3 mondkapjes zijn de mondkapjes in de FFP reeks die de hoogste filterefficiëntie heeft, namelijk minstens 99%. Wilt u dus geen risico lopen en voor maximale bescherming gaan? Dan kunt u het beste voor een FFP3 masker kiezen.

Onze FFP3 maskers zijn van het bekende merk 3M en door de goede kwaliteit en het gebalanceerde ontwerp hebben ze ondanks zo'n hoge filtereffciëntie toch een lage ademweerstand wat het dragen van het masker aangenaam maakt. Door de maximale bescherming en kwaliteit komt u ook wel in een hogere prijsklasse terecht.

Mondkapjes opzetten

Voor een effectieve werking is het noodzakelijk dat u het mondkapje goed opzet. Als het mondkapje niet goed aansluit, kan er namelijk ongefilterde vervuilde lucht langs de randen van het mondkapje komen.

Voordat u het mondkapje gaat opzetten, zorg ervoor dat uw handen goed schoon zijn. Het is ook belangrijk dat als u het mondkapje eenmaal op uw gezicht bevestigd heeft en u zich in een mogelijke besmettingszone heeft bevonden of bevindt dat u de voor- en achterkant van het mondkapje niet meer aanraakt. Indien u het mondkapje af wilt doen, is het noodzaak om deze meteen weg te gooien in een prullenbak. Onderstaande afbeelding laat zie hoe u een mondkapje kunt opzetten. U vindt hier nog een compleet overzicht van de instructies.


Hoe mondkapje opzetten

Naar boven