Mondkapjes

Mondkapjes kopen is inmiddels de prioriteit geworden van menig Nederlander. Mondkapjes zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er niet medische mondkapjes en medische mondkapjes, 2-laagse mondkapjes, 3-laagse mondkapjes en noem maar op. Door het grote aanbod is het juiste mondkapje kopen een hele uitdaging geworden. Hulpmiddelwereld biedt twee verschillende mondkapjes van hoge kwaliteit aan: Chirurgische mondneusmaskers en FFP2 mondkapjes. Kijk hieronder welk mondkapje het beste bij u past.
   

12 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
12 products found
   

12 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
12 products found

Mondkapjes kopen: Wel of niet?

Mondkapjes kopen kan een hele uitdaging zijn als u weinig ervaring heeft met mondkapjes. De ene dag heeft u er weinig mee van doen en de andere dag zit u op internet informatie te verzamelen om mondkapjes te kopen. Het is begrijpelijk als u niet meteen weet welk mondkapje geschikt is voor u. Wellicht vraagt u zichzelf ook af of een mondkapje überhaupt nodig is. Geen zorgen. Wij doen ons best u een beetje wegwijs te maken.

De mondkapjes zijn, uitgezonderd vanaf 1 juni in het openbaar vervoer, in Nederland nog niet verplicht in het openbaar. Buiten de zorgsector is een mondmasker dus niet per sé nodig. Toch kiezen veel mensen ervoor om evengoed een mondkapje of mondmasker te dragen. De redenen hiervoor zijn om zichzelf te beschermen tegen Covid-19 of de omgeving te beschermen tegen besmetting indien degene zelf Covid-19 gerelateerde klachten heeft. Kwetsbare doelgroepen, zoals ouderen, zieken of gehandicapten, zullen eerder geneigd zijn een mondkapje te dragen om zichzelf te beschermen. In principe is het niet verplicht om een mondkapje te dragen (behalve vanaf 1 juni het OV) en is 1,5 meter afstand houden afdoende om besmettingsrisico te beperken. Valt u binnen de kwetsbare doelgroep of wordt u vaker met situaties geconfronteerd waar 1,5 meter afstand houden niet goed mogelijk is? Dan kunt u overwegen om wel mondkapjes te kopen en dragen. Het is zeker handig om een mondkapje te kopen indien u veel met het openbaar vervoer reist.

Uiteraard als u in de zorgsector werkt is het dragen van een mondkapje essentieel. Bij andere contactberoepen is het niet verplicht een mondkapje te dragen. Ook hier wordt er vaker voor gekozen dit wel te doen. Buiten de zorgsector en het openbaar vervoer is het kopen en dragen van een mondkapje dus een afweging wat u zelf moet maken.

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld: snel en eenvoudig. Maar.. welke mondkapjes bieden wij aan? Hulpmiddelwereld biedt vier verschillende varianten mondkapjes aan: chirurgische mondneusmaskers type IIR, FFP2 mondkapjes en FFP3 maskers.

Chirurgische mondneusmaskers type IIR

Een chirurgisch mondneusmasker filtert uitgeademde lucht. De omgeving van de drager wordt zo beschermd tegen druppeltjes die mogelijk zijn ontstaan bij het praten, hoesten en niezen van de drager van het mondneusmasker. Chirurgische mondneusmaskers type IIR laten geen vocht door, in tegenstelling tot de type II variant. De Rijksoverheid heeft richtlijnen met betrekking tot het dragen van maskers in de zorg opgesteld waarbij ze stellen dat deze mondneusmaskers te gebruiken zijn als situaties zoals bijvoorbeeld waar men hoge intensiteit van (mogelijke) blootstelling aan Covid-19, verzorging of verpleging van individuele Corona (Covid-19) patiënten, bij bloedprikken, bij spoedeisende zorgverlening en bij begeleiding of verzorging waar 1,5 meter afstand houden niet haalbaar is.

FFP2 mondkapjes

FFP2 zijn mondkapjes die een sterk filtervermogen hebben. Ze beschermen de drager van het mondkapje tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Daarnaast hebben ook een hoog draagcomfort en een goede pasvorm. Het is belangrijk dat een mondkapje goed aansluit aan het gezicht zodat er geen ongefilterde lucht en vocht langs het mondkapje kan komen. De FFP2 mondkapjes worden volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid gedragen in situaties die bestempeld zijn als hoog risico handelingen waarbij bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan. FFP2 mondkapjes vindt u hier.

Mondkapjes opzetten

Voor een effectieve werking is het noodzakelijk dat u het mondkapje goed opzet. Als het mondkapje niet goed aansluit, kan er namelijk ongefilterde vervuilde lucht langs de randen van het mondkapje komen.

Voordat u het mondkapje gaat opzetten, zorg ervoor dat uw handen goed schoon zijn. Het is ook belangrijk dat als u het mondkapje eenmaal op uw gezicht bevestigd heeft en u zich in een mogelijke besmettingszone heeft bevonden of bevindt dat u de voor- en achterkant van het mondkapje niet meer aanraakt. Indien u het mondkapje af wilt doen, is het noodzaak om deze meteen weg te gooien in een prullenbak. Onderstaande afbeelding laat zie hoe u een mondkapje kunt opzetten. U vindt hier nog een compleet overzicht van de instructies.


Hoe mondkapje opzetten

Naar boven