Mondkapjes

Mondkapjes kopen is inmiddels de prioriteit geworden van menig Nederlander. Mondkapjes zijn er in verschillende varianten. Zo zijn er niet medische mondkapjes en medische mondkapjes, 2-laagse mondkapjes, 3-laagse mondkapjes en noem maar op. Door het grote aanbod is het juiste mondkapje kopen een hele uitdaging geworden. Hulpmiddelwereld biedt twee verschillende mondkapjes van hoge kwaliteit aan: Chirurgische mondneusmaskers en FFP2 mondkapjes. Kijk hieronder welk mondkapje het beste bij u past.
   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found
   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found

Mondkapjes kopen: Wel of niet?

Mondkapjes kopen kan een hele uitdaging zijn als u weinig ervaring heeft met mondkapjes. De ene dag heeft u er weinig mee van doen en de andere dag zit u op internet informatie te verzamelen om mondkapjes te kopen. Het is begrijpelijk als u niet meteen weet welk mondkapje geschikt is voor u. Wellicht vraagt u zichzelf ook af of een mondkapje überhaupt nodig is. Geen zorgen. Wij doen ons best u een beetje wegwijs te maken.

Het dragen van een mondkapjes is per 1 december 2020 in alle openbare ruimtes in Nederland verplicht. De overheid heeft dit verplicht om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, aldus de Overheid zelf. Iedereen die 13 jaar of ouder is en een openbare ruimte gaat betreden, dient een mondkapje op te zetten alvorens het betreden van die ruimte. Een niet-medisch mondkapje is in principe voldoende. Gaat u buiten een blokje om? Dan is een mondkapje niet nodig.

Uiteraard als u in de zorgsector werkt is het dragen van een mondkapje essentieel. Dit betreft veelal een medisch mondkapje. Bij contactberoepen buiten de zorg is het wel verplicht om een mondkapje te dragen, maar is een niet-medisch mondkapje voldoende.

Soms dragen mensen ook een spatscherm of face shield in plaats van een mondkapje. Zolang er op een bepaalde plek een mondkapjesplicht geldt, zijn spatschermen of face shield geen waardig alternatief, mits uitvoering van werkzaamheden daardoor ondoenlijk of onomgelijk wordt. Dan mag de werkgever overwegen hun werknemers een spatscherm te laten dragen. 

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld

Mondkapjes kopen bij Hulpmiddelwereld: snel en eenvoudig. Maar.. welke mondkapjes bieden wij aan? Hulpmiddelwereld biedt twee verschillende varianten mondkapjes aan: chirurgische mondneusmaskers type IIR, en FFP2 mondkapjes. Daarnaast bieden we ook mondkapjes voor kinderen aan.

Chirurgische mondneusmaskers type IIR

Een chirurgisch mondneusmasker filtert uitgeademde lucht. De omgeving van de drager wordt zo beschermd tegen druppeltjes die mogelijk zijn ontstaan bij het praten, hoesten en niezen van de drager van het mondneusmasker. Chirurgische mondneusmaskers type IIR laten geen vocht door, in tegenstelling tot de type II variant.

De Rijksoverheid heeft richtlijnen met betrekking tot het dragen van mondkapjes in de zorg opgesteld. Ze hebben handelscateogorieën gemaakt en daar persoonlijke beschermingsmiddelen gekoppeld. In bijna elke handelscategorie worden chirurgische mondkapjes type IIR aangeraden, behalve bij hoogrisico handelingen. Bekijk hier alle handelscategorieën in de zorg en de bijbehorende beschermingsmiddelen opgesteld door de Overheid.

FFP2 mondkapjes

FFP2 zijn mondkapjes die een sterk filtervermogen hebben (minstens 94%). Ze beschermen de drager van het mondkapje tegen stofdeeltjes en virussen in de lucht. Daarnaast hebben ook een hoog draagcomfort en een goede pasvorm. Het is belangrijk dat een mondkapje goed aansluit aan het gezicht zodat er geen ongefilterde lucht en vocht langs het mondkapje kan komen. De FFP2 mondkapjes worden volgens de richtlijnen van de Rijksoverheid gedragen in situaties die bestempeld zijn als hoogrisico handelingen waarbij bekend is dat er grote hoeveelheden aerosolen ontstaan. FFP2 mondkapjes vindt u hier.

Mondkapjes opzetten

Voor een effectieve werking is het noodzakelijk dat u het mondkapje goed opzet. Als het mondkapje niet goed aansluit, kan er namelijk ongefilterde vervuilde lucht langs de randen van het mondkapje komen.

Voordat u het mondkapje gaat opzetten, zorg ervoor dat uw handen goed schoon zijn. Het is ook belangrijk dat als u het mondkapje eenmaal op uw gezicht bevestigd heeft en u zich in een mogelijke besmettingszone heeft bevonden of bevindt dat u de voor- en achterkant van het mondkapje niet meer aanraakt. Indien u het mondkapje af wilt doen, is het noodzaak om deze meteen weg te gooien in een prullenbak. Onderstaande afbeelding laat zie hoe u een mondkapje kunt opzetten. U vindt hier nog een compleet overzicht van de instructies.


Hoe mondkapje opzetten

Naar boven