Medische mondkapjes

Medische mondkapjes worden voornamelijk in de zorgsector gebruikt en zijn ter voorkoming van verspreiding van (potentieel) schadelijke virusdeeltjes. Medische mondkapjes hebben veelal een goede filtercapaciteit om deze potentiële schadelijke partikels uit de lucht te filteren. Hoe hoger de filtercapaciteit, hoe beter de bescherming. De drie medische mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, zijn de Chirurgische mondneusmaskers Typ IIR, FFP2 mondkapjes en FFP3 maskers.
   

10 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
10 products found
   

10 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
10 products found

Wat is een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes worden tegenwoordig zoveel aangeboden dat het begrijpelijk is dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Komt er ook nog bij dat de een ze medische mondkapjes noemt en de andere medische mondmaskers en de ander weer iets anders. Zeker nu mondkapjes sinds een paar weken zo’n hot topic is, is het belangrijk dat u weet wat medische mondkapjes zijn en wat niet-medische mondkapjes zijn.

Een groot kenmerk waarin medische mondkapjes zich onderscheiden van bijvoorbeeld niet-medische mondkapjes is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan kwaliteitsstandaarden en Europese richtlijnen omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Mondkapjes die aan deze richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voldoen, zijn geschikt voor in de zorg en krijgen daardoor de benaming medische mondkapjes. Het is bijvoorbeeld van belang dat medische mondkapjes een CE-markering bezitten. Dit geeft aan dat desbetreffende mondkapje voldoet aan de minimale eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu die worden vermeld in de Europese richtlijn omtrent de productgroep. Chirurgische mondneusmaskers moeten bijvoorbeeld ook voldoen aan EN 14683 eisen (eisen rondom bacteriële filter efficiency, ademweerstand en spatweerstand van de maskers).

De Chirurgische mondneusmaskers die Hulpmiddelwereld aanbiedt, voldoen aan de EN 14683 eisen en hebben een CE-markering. Ook de FFP2 medische mondkapjes die wij aanbieden hebben een CE-markering en hebben zijn tevens ook TÜV gekeurd.

Welke medische mondkapjes zijn er?

Er zijn een aantal populaire medische mondkapjes op de markt die de laatste tijd overal verkrijgbaar zijn. Dit zijn voornamelijk de chirurgische mondneusmaskers (type IIR), FFP1 mondkapjes, FFP2 mondkapje en FFP3 mondkapjes.

Medische mondkapjes

Chirurgische mondneusmaskers zijn voornamelijk bedoeld om de omgeving van de drager van het mondkapje te beschermen en houden aerosole druppels tegen die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten tegen. Maar naast dat het de omgeving van de drager beschermt, beschermt het de drager van het mondkapje ook tegen spatten van omringende mensen.

Andere medische mondkapje zijn FFP1, FFP2 en FFP3 mondkapje. FFP1 zijn mondkapjes met de minste filtercapaciteit in de FFP reeks. De FFP1 mondkapjes hebben een filtercapaciteit van ≥ 80%. De FFP2 mondkapjes volgen dit op met een filtercapaciteit van ≥ 94%. FFP3 maskers spannen de kroon met een filtercapaciteit van ≥ 99%. De FFP2 mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, hebben een filtercapaciteit van ≥ 95%. U heeft ook de mogelijkheid FFP3 mondkapjes met een filtercapaciteit van ≥ 99% bij ons te bestellen als u mondkapjes met maximale filtercapaciteit wilt gaan en het risico op besmetting zo klein mogelijk wilt maken. Bent u op zoek naar niet-medische mondkapjes? Kijk dan eens mondkapjespagina. We bieden niet-medische mondkapjes aan in een herbruikbare, wasbare variant en in een wegwerp variant.

Andere persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast medische mondkapjes zijn er nog andere persoonlijke beschermingsmiddelen die u kunt overwegen aan te schaffen om u of uw werknemers nog beter te beschermen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan handgel met desinfecterende werking voor het snel schoonmaken van uw handen. Zoekt u beschermingsmiddelen die meer in de zorg worden gebruikt dan kunnen isolatieschorten wellicht een optie voor u zijn. 

Naar boven