Medische mondkapjes

Medische mondkapjes worden voornamelijk in de zorgsector gebruikt en zijn ter voorkoming van verspreiding van (potentieel) schadelijke virusdeeltjes. Medische mondkapjes, ook vaker medicinale mondkapjes genoemd, hebben veelal een hoge filtercapaciteit om deze potentiële schadelijke partikels uit de lucht te filteren. Hoe hoger de filtercapaciteit, hoe beter de bescherming. De drie medische mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, zijn de Chirurgische mondneusmaskers Typ IIR, FFP2 mondkapjes en FFP3 maskers.

   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found
   

14 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
14 products found

Wat is een medisch mondkapje?

Medische mondkapjes worden tegenwoordig zoveel aangeboden dat het begrijpelijk is dat u af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Komt er ook nog bij dat de een ze medische mondkapjes noemt en de andere medische mondmaskers en de ander weer iets anders. Zeker sinds de mondkapjesplicht is het belangrijk dat u het verschil tussen medische mondkapjes zijn en niet-medische mondkapjes weet.

Een groot kenmerk waarin medische mondkapjes zich onderscheiden van bijvoorbeeld niet-medische mondkapjes is dat medische mondkapjes moeten voldoen aan kwaliteitsstandaarden en Europese richtlijnen omtrent persoonlijke beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen. Mondkapjes die aan deze richtlijnen en kwaliteitsstandaarden voldoen, zijn geschikt voor in de zorg en krijgen daardoor de benaming medische mondkapjes. Het is bijvoorbeeld van belang dat medische mondkapjes een CE-markering bezitten. Dit geeft aan dat desbetreffende mondkapje voldoet aan de minimale eisen voor gezondheid, veiligheid en milieu die worden vermeld in de Europese richtlijn omtrent de productgroep. Chirurgische mondneusmaskers moeten bijvoorbeeld ook voldoen aan EN 14683 eisen (eisen rondom bacteriële filter efficiency, ademweerstand en spatweerstand van de maskers).

De Chirurgische mondneusmaskers die Hulpmiddelwereld aanbiedt, voldoen aan de aan de EN 14683 (2019) + AC (2019) norm en hebben een CE-certificering. Ook de FFP2 medische mondkapjes die wij aanbieden hebben een CE-certificering en voldoen aan verscheidene EN normen.

Bekende benamingen voor medische mondkapjes zijn FFP1, FFP2, FFP3, chirurgische mondneusmasker type II(R) of KN95. Let wel altijd of ze aan de bijbehorende normen voldoen. 


Welke medische mondkapjes zijn er?

Er zijn een aantal populaire medische mondkapjes op de markt die de laatste tijd overal verkrijgbaar zijn. Dit zijn voornamelijk de chirurgische mondneusmaskers (FFP1), FFP2 mondkapje en FFP3 mondkapjes.

Medische mondkapjes

Chirurgische mondkapjes

Chirurgische mondneusmaskers zijn FFP1 mondkapjes. FFP1 mondkapjes hebben de laagste filter efficiency (minimaal 80%) van de FFP reeks. Chirurgische mondkapjes komen er in twee typen; II en IIR. De variant met de 'R' in zijn spatbestending. Dit houdt in dat spatten lichaamsvocht tijdens het praten, hoesten of niezen van anderen tegengehouden worden. Deze medische mondkapjes IIR beschermen dus iets beter dan de II variant.

De chirurgische mondmasker type II(R) zijn voornamelijk bedoeld om de omgeving van de drager van het mondkapje te beschermen en houden aerosole druppels tegen die mogelijk schadelijke bacteriën bevatten tegen. Maar naast dat het de omgeving van de drager beschermt, beschermt het de drager van het mondkapje dus ook tegen spatten van omringende mensen.

De chirurgische mondkapjes IIR zijn, naast de FFP2 variant, een van de populairste medische maskers de afgelopen periode.


Medisch FFP2 masker 

Een ander medische mondkapje zijn FFP2 mondkapjes. FFP2 mondkapjes zijn de mondkapjes in de reeks met een filter efficiency van ≥ 94%.

De FFP2 mondkapjes die Hulpmiddelwereld aanbiedt, hebben een filtercapaciteit van ≥ 94% en zijn CE- alsmede DEKRA gecertificeerd. Daarnaast bieden we ook 3M FFP2 mondkapjes aan, zowel met 3M FFP2 mondkapjes met ventiel als 3M FFP2 mondkapjes zonder ventiel. Het nadeel van een ventiel is dat ze iets duurder zijn, maar daar staat tegenover dat warmte en vocht efficiënt wordten afgevoerd in het medische mondkapje.


FFP3 mondkapjes

Naast FFP2 mondkapjes zijn er ook FFP3 mondkapjesFFP3 maskers spannen de kroon met een filtercapaciteit van ≥ 99%. Dit is het hoogste filterrendement wat een mondkapje kan hebben. FFP3 maskers, ook vaker stofmaskers genoemd, worden veelal gebruikt bij werkzaamheden waar giftige stoffen of gassen kunnen vrijkomen. Wilt u dus zo min mogelijk risico lopen? Dan kunt u het beste voor een FFP3 mondkapje gaan. 

Wij bieden twee soorten FFP3 maskers aan, allebei van het populaire merk 3M. Dit zijn medische FFP3 mondkapjes met ventiel en medische FFP3 mondkapjes zonder ventiel. Medische mondkapjes met een ventiel zijn doorgaans wat duurder, maar daar staat tegenover dat warmte en vocht efficiënt worden afgevoerd. De FFP3 mondkapjes zonder ventiel hebben daarnaast ook een type IIR certificatie (spatbestendig).


Welk medisch mondkapje moet ik kopen?

Welk medisch mondkapje het meest geschikt voor u is, hangt geheel af van uw situatie. Over het algemeen worden in de zorg chirurgische mondmasker type IIR gedragen.

In principe is een medisch mondkapje IIR dus voldoende. Vindt u het belangrijk dat uw medisch mondkapje ook uzelf goed beschermt? Dan is een FFP2 of FFP3 masker kopen aan te raden. Het is namelijk zo dat deze mondkapjes betere bescherming bieden dan chirurgische mondmaskers. Dit komt omdat de FFP2 en FFP3 mondkapjes ook de ingeademde lucht filteren. Dit gebeurt bij chirurgische mondneusmasker type IIR ook tot op bepaalde hoogte, maar niet zo sterk als bij de FFP2 en FFP3 mondkapjes. 


Andere persoonlijke beschermingsmiddelen

Naast medische mondkapjes en niet medische mondkapjes voor kinderen, zijn er nog andere persoonlijke beschermingsmiddelen die u kunt overwegen aan te schaffen om u of uw werknemers nog beter te beschermen. Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een flesje met desinfecterende handgel of Sterillium Med voor het snel schoonmaken van uw handen of desinfectie spray voor het snel en effectief desinfecteren van oppervlaktes. Zoekt u beschermingsmiddelen die meer in de zorg worden gebruikt dan kunnen isolatieschorten wellicht een optie voor u zijn. 

Tot slot bieden we ook nog sneltesten voor Corona aan: Antigeen sneltesten.

Kijk ook eens op onze mondkapjespagina voor alle beschermingsmiddelen.


Naar boven