Elleboogkrukken

Een elleboogkruk is een loophulpmiddel. Deze kunnen u helpen uw zelfstandigheid te behouden, helpt te voorkomen dat u valt en zorgt er dus ook voor dat u zich veiliger voelt. Onze elleboogkrukken zijn te verkrijgen per paar of los. Tevens is er een verschil tussen een loopkruk met open of gesloten manchet. Bij een open manchet kan uw bovenarm makkelijk uit de armschaal gaan. Bij een gesloten is dit niet mogelijk.

   

10 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
10 products found
   

10 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
10 products found

Elleboogkrukken kopen: waar moet u op letten?

 • Er bestaan modellen voor links en rechts gebruik, deze worden altijd per paar verkocht en de handvaten hiervan zijn daarom anatomisch.
 • Daarnaast leveren wij modellen die voor zowel links als rechts gebruikt kunnen worden, deze worden per 1 stuks verkocht en de handvaten hiervan zijn daarom ergonomisch.
 • Er bestaan twee verschillende modellen armsteunen, namelijk een half open manchet en een gesloten manchet. Bij een half open manchet is het voordeel dat de krukken niet aan de arm blijven hangen in het geval je komt te vallen en bij een gesloten manchet zit er een kleine opening in maar zullen ze wel aan de arm blijven hangen.

Verschillende handgrepen

Onze elleboogkrukken van Progress zijn voorzien van een ergonomische handgreep. Dit zorgt ervoor dat u geen last krijgt van uw handen omdat door deze handgreep de druk op uw handen gelijkmatig verdeeld wordt. Daarnaast is een ergonomische handgreep geschikt voor zowel links als rechts gebruik, deze zijn daarom ook per stuk verkrijgbaar. Deze elleboogkrukken zijn verkrijgbaar als elleboogkruk met open manchet en als een elleboogkruk met gesloten manchet. Erg handig als u maar een kruk nodig heeft!

De elleboogkrukken die per paar worden verkocht, zoals de loopkrukken van Rebotec, hebben een anatomisch handvat, er is dus een linker en een rechter kruk. Het anatomisch handvat zorgt ervoor dat uw hand in een natuurlijke positie wordt gepositioneerd voor een juiste houding.

Daarnaast hebben wij ook een specifieke loopkruk voor kinderen. Deze kinderkruk heeft een extra klein formaat.

Het ergonomisch instellen van de elleboogkrukken

De elleboogkrukken zijn makkelijk in te stellen, het is wel belangrijk dat iemand uw helpt. Het is belangrijk dat de hoogte van de handvaten juist zijn ingesteld om in een ergonomische houding te kunnen lopen. Het instellen van de elleboogkrukken gaat als volgt:

 1. Ga met een rechte rug en gestrekte knieën staan en uw voeten een beetje uit elkaar.
 2. Zorg dat uw armen ontspannen langs uw lichaam hangen.
 3. U heft uw handen en uw ellebogen zijn heel licht gebogen.
 4. De hoogte van uw handpalm is dan de hoogte van de handvaten.
 5. De armsteun moet een net onder de elleboog komen te zitten.

Het is belangrijk dat uw schouders niet omhoog geduwd worden tijdens het lopen. Mocht dit wel het geval zijn, dan staan de handvaten te hoog.

Hoe leer ik op krukken te lopen?

Ten eerste is het belangrijk dat er iemand bij u in de buurt is om samen te oefenen. Deze persoon moet ervoor zorgen dat hij/zij dicht in de buurt blijft terwijl u oefent met het lopen met de krukken. Dit voor de veiligheid. Ook is het belangrijk dat uw rug recht blijft tijdens het lopen met de krukken.

Als u met één elleboogkruk gaat lopen is het belangrijk dat u de kruk aan de kant van het gezonde been plaatst. Tijdens het zetten van een stap gaat u met de kruk en het aangedane been tegelijkertijd naar voren.

Als u met twee elleboogkrukken gaat lopen, dan zet u tijdens het zetten van een stap beide krukken naar voren en zwaait u het aangedane been naar voren tussen de krukken. Daarna plaatst u het goede been voorbij de krukken en zo zet u uw stappen voort.

Waar moet u verder op letten als u met de krukken gaat lopen?

 • Trek schoenen aan die stevig aan de voeten blijven zitten.
 • Loop niet op sokken of slippers, dit kan gevaarlijk. Thuis kunt u eventueel op blote voeten lopen.
 • Begin rustig aan en neem niet te grote stappen, met krukken lopen kunt u het beste rustig aan leren om vallen te voorkomen.
 • Als u mag douchen, zorg dan voor een douchestoel en iemand die er is om u te helpen. Douchestoelen zorgen voor extra stabiliteit en veiligheid in de douche. Daarnaast kunt u als uw been in het gips zit, met een douchehoes voor het been douchen. 

Opstaan vanuit een (rol)stoel en weer gaan zitten in een (rol)stoel

Zorg er bij het zitten of staan vanuit een rolstoel altijd voor dat de rolstoel op de rem staat en gebruik beide (rol)stoelleuningen om te steunen bij het opstaan en het gaan zitten.

Opstaan

 • U zorgt dat u iets naar voren gaat zitten in de stoel
 • U zet het aangedane been iets naar voren en uw andere been is gebogen (hoek van 90 graden).
 • Zet beide krukken naar voren en zet u met beide handen en uw gezonde been af, terwijl de krukken om uw armen hangen of u de handvaten in uw handen vasthoud.
 • Als u staat kunt u de krukken goed vastpakken en gaan lopen.

Zitten

 • Zorg dat u zo dicht mogelijk bij de stoel staat, zodat de knieholte van het gezonde been de zitting van de stoel raakt.
 • Ga met beide handen naar de (rol)stoelleuningen, terwijl de krukken om uw armen hangen of terwijl u de handvaten van de krukken in uw handen houdt.
 • Laat u dan rustig zakken en ga achterin de stoel zitten.

Krukdoppen

Krukdoppen zijn rubberen doppen onderaan de krukken. Deze doppen beschermen uw krukken, geven extra grip en zorgen voor extra ondersteuning. Dit verkleint ook de kans dat u valt of uitglijdt op een gladde vloer. Het kan voorkomen, na een lange tijd intensief de krukken gebruikt te hebben, dat de krukdoppen zullen slijten. Als deze versleten zijn is het erg belangrijk, voor uw eigen veiligheid dat u dan nieuwe krukdoppen besteld. De krukdoppen zijn voor verschillende krukken en in verschillende maten.

Worden elleboogkrukken vergoed?

Eenvoudige loophulpmiddelen zoals een rollator, wandelstok of krukken zitten niet in het basispakket van de zorgverzekering. U kunt deze hulpmiddelen zelf kopen. Het is ook mogelijk dat uw zorgverzekeraar deze hulpmiddelen heeft opgenomen in een aanvullende verzekering, dit kunt u navragen bij uw zorgverzekeraar.

Mocht u advies willen over elleboogkrukken, dan zitten onze medewerkers klaar om u te helpen!

Naar boven