Wandelstokken bieden tal van voordelen en dat geldt echt niet alleen voor ouderen of sportieve (berg)wandelaars. De stok werd in het verleden inderdaad vaak in verband gebracht met mensen die niet zo goed ter been zijn. Zij hebben tenslotte behoefte aan extra ondersteuning. Dankzij het gebruik van de wandelstok voelen zij zich veiliger, comfortabeler en beter in balans. De stok is echter, zoals de naam eigenlijk al zegt, gemaakt om te wandelen en is daarom geschikt voor iedereen die van een flink stuk stappen houdt. Door gebruik te maken van een stok tijdens het wandelen ontlast je je enkels, knieën en rug. Je houdt het lopen daarom langer vol. Daarnaast beweeg je je een stuk stabieler over gladde of ongelijke paadjes en kun je, mocht je uitglijden, de stok gebruiken om de val op te vangen.
Wandelstok actief gebruiken. Wanneer je aan het wandelen bent, is het belangrijk dat je de stok op een actieve manier gebruikt. Dit betekent dat je ze bij elke stap stevig op de grond moet zetten zodat je er goed met je armen en bovenlichaam op steunt. Je ontlast op deze manier niet alleen je onderlichaam en je benen, maar je houdt daarnaast je bovenlichaam in vorm.
Dit soort stokken zijn ideaal wanneer je regelmatig (met de trein of auto) eropuit trekt. Je kunt ze overal mee naartoe nemen. Je vouwt ze makkelijk op en kunt ze opbergen in een plastic hoes die meestal bij de aankoop wordt bijgeleverd. Opvouwbare wandelstokken zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en lengtes. Ook zijn ze in hoogte verstelbaar. Ze zijn verkrijgbaar met verschillende handvatten zoals een houten handvat in T-vorm, anatomisch voorgevormd handvat of met comfort grip.
Wie op zoek is naar extra steun en stabiliteit, beleeft het meeste plezier aan de drie- of vierpoot variant. Dit type is dan ook ideaal voor mensen die slecht ter been zijn, maar toch een veilige wandeling willen maken. Dankzij het gebruik van aluminium of carbon zijn deze stokken licht van gewicht. Ook zijn er zwaardere stalen varianten verkrijgbaar. Deze zijn vooral bedoeld wanneer iemand met zijn hele gewicht op de drie- of vierpotige stok wil steunen.
Tijdens een wandeling even zitten en uitrusten? Dat is mogelijk dankzij de wandelstokken met een zitje. Dit type is zo ontworpen dat je ze makkelijk in en uit kunt klappen. De zitjes zijn zowel geschikt om er voor een kortere als langere tijd op plaats te nemen. Daardoor kun je op ieder gewenst moment even je rust pakken en hoeft nooit bang te zijn dat je niet even kunt zitten. Dat is wel zo fijn wanneer er onderweg geen zitbanken aanwezig zijn. Uiteraard moet je wel letten op het maximale gebruikersgewicht dat het zitje kan verdragen.
Zoals je hebt gezien, moet de hoogte van de wandelstokken dus overeenkomen met je lichaamslengte en zo zijn ingesteld dat je lichamelijke klachten zoals pijn in de rug en schouders voorkomt. Voor het instellen van de juiste lengte waardoor je verzekerd bent van optimale steun en comfort kun je gebruik maken van het volgende stappenplan:
1. Zorg dat je rechtop staat.
2. Laat je armen ontspannen langs je lichaam naar beneden hangen.
3. Bepaal aan welke kant je de stok gaat gebruiken.
4. Zet de stok naast je goede been (Dus niet aan de zijde van het been dat je wilt ontlasten).
5. Let erop dat het handvat zich op dezelfde hoogte bevindt als je handpalm.
6. Zorg ervoor dat je schouders ontspannen zijn.
7. Kijk nu of de stok voldoende steun biedt en verander de hoogte wanneer dit niet het geval is.
8. Test de hoogte uit op verschillende schoenen. De hoogte van je schoenen bepaalt namelijk ook de hoogte waarop je de stok moet instellen.
9. De hoogte instellen, doe je met behulp van de op de stok aanwezige pinnetjes. Om deze te gebruiken, moet je eerst de draairing losdraaien. Vervolgens kun je het pinnetje induwen en het uitschuifbare deel hoger of lager zetten net zolang tot het pinnetje zich in een van de volgende gaatjes vastklikt. Door de draairing weer stevig aan te draaien, kun je de wandelstok weer veilig gebruiken op de door jou ingestelde hoogte.
Naar boven