1% van de volwassenen heeft last van bedplassen

Nachtelijke incontinentie bij volwassenen
kom droog de nacht door

Tijdens de slaap urine verliezen is vervelend. Het komt ook vaker voor dan u wellicht verwacht. 1% van de volwassenen heeft regelmatig last van bedplassen. Binnen deze 1% hebben sommige volwassen maar zo nu en dan last van bedplassen, terwijl het bij andere regelmatig voorkomt. Het gebeurt ook vaker onopgemerkt, zeker als u in een diepe slaap bent. U merkt vaak pas dat u bent doorgelekt als u wakker wordt. Overdag heeft u dit sneller door. Het zijn dus echt twee verschillende momenten waar die ook ieder hun eigen soort incontinentiemateriaal hebben. Daarom is er incontinentiemateriaal speciaal voor in de nacht of wanneer u erg bedlegerig bent. Lees onderstaande blog en ontdek welk soort incontinentiemateriaal heb beste bij u past.

Nachtelijke incontinentie en bedplassen: het verschil

Bedplassen bij volwassenen is niet hetzelfde als incontinentie. Vaak is het zo dat mensen die in bed plassen enkel ’s nachts last hebben van ongewild urineverlies. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat u de signalen van een volle blaas die overdag wel worden gesignaleerd, 's nachts worden gemist doordat u dan in een diepe slaap bent of lastig ontwaakt. In geval van bedplassen wordt vaker de gehele blaasinhoud verloren.

Heeft u zowel overdag als ‘s nachts last van ongewenst urineverlies? Dan noemen we dat incontinentie. Als we het specifiek over urineverlies in de nacht hebben, spreken we van nachtelijke incontinentie bij volwassenen.

Een aantal tips om nachtelijke incontinentie te verminderen

U kunt een aantal dingen doen om incontinentie of doorlekken tijdens de nacht te verminderen. Een paar tips:

 • Drink ’s avonds niet te veel
 • Vermijd cafeïne en alcohol
 • Probeer een plaswekker
 • Maak gebruik van een matrasbeschermer, zoals een TENA Bed Onderleggers.

Onze belangrijkste tip om doorlekken te voorkomen: draag tijdens de nacht het juiste incontinentiemateriaal.

Incontinentiemateriaal nachtelijke incontinentie

Waarom incontinentiemateriaal speciaal voor in de nacht belangrijk is

Veel mensen woelen ’s nachts. Hierdoor kan incontinentiemateriaal verschuiven. Het is daarom belangrijk het juiste product te vinden voor in de nacht die goed op z'n plek blijft zitten. De mate van absorptie en de juiste maat spelen daarin een belangrijke rol. Maar dan nog kan het voorkomen dat uw incontinentiemateriaal verschuift of verplaatst waardoor het mogelijk kan gaan lekken. Dan is een bed onderlegger die vocht opneemt een goede oplossing. Als er dan in de nacht urine lekt, wordt deze opgevangen door uw bed onderlegger en blijft uw matras toch droog.

Het juiste product bij licht tot matig urineverlies

Het is belangrijk een product met voldoende absorptie te gebruiken. Oftewel: incontinentiemateriaal dat voldoende urine opneemt. Dat klinkt logisch. Maar veel mensen gebruiken hetzelfde product als overdag. Dit geeft vaak niet de gewenste bescherming.

Verliest u enkele druppels of scheuten? Dan zijn speciale inleggers voor ’s nachts geschikt. Deze inleggers zijn wat groter en hebben een bredere achterkant. Dit verkleint de kans op doorlekken bij de rug. Ontdek TENA Discreet Normal Night.

Zwaarder urineverlies? Vind het juiste incontinentiebroekje

TENA heeft incontinentiebroekjes voor vrouwen en mannen. Ideaal voor in de nacht. De wegwerpbroekjes zijn gemaakt van ademend materiaal. Het voelt zacht aan en neemt urine snel op. Speciaal voor zwaarder urineverlies. Voor extra zekerheid tijdens uw slaap.

TENA Pants ProSkin zijn beschikbaar in verschillende maten en niveaus van absorptie. Op zoek naar de juiste maat? Kijk in de tabel welk broekje het best bij u past

 Maat incontinentiebroekje    Omtrek heup in centimeters
XXS 40 tot 70 cm
XS 50 tot 70 cm
S 65 tot 85 cm
M 80 tot 110 cm
L 100 tot 135 cm
XL 120 tot 160 cm

 

Ontdek hier de incontinentiebroekjes van TENA.

Geen fan van een incontinentiebroekje? Dan past TENA Discreet Maxi Night of TENA Men Level 3 goed bij u. Eventueel in combinatie met TENA Bed onderleggers.

Matrasbeschermers tegen bedplassen

Als u of uw partner vaker last heeft van bedplassen dan is het drooghouden of beschermen van uw matras ook nog een punt waar u rekening mee moet houden. U wilt namelijk vermijden dat er urine op de matras komt. Uw matras kunt u namelijk niet zo snel vervangen. Voor het drooghouden van uw matras bij nachtelijke incontinentie bestaan verschillende soorten matrasbeschermers. Van complete matrashoezen tot bed onderleggers. Het voordeel van bed onderleggers is dat ze relatief goedkoop zijn, dat u ze op uw hoeslaken kun leggen zodat deze ook wordt beschermd en dat ze makkelijk te vervangen zijn.

Belangrijk om op te letten hier is, net zoals bij ander incontinentiemateriaal, het absorptieniveau en de maat van de onderlegger. Zorg ervoor dat deze zo goed mogelijk aansluit bij uw situatie. Hieronder ziet u welke bed onderleggers van TENA we in ons assortiment hebben. Vindt u het lastig om te bepalen welk incontinentiemateriaal of welke bed onderlegger het beste bij u past? Neem dan gerust contact met ons op. Dan kijken we samen welke het meest geschikt is voor uw situatie.

TENA uitproberen?

Nog niet zeker welk product het beste bij u past of wilt u gewoon eens een TENA product uitproberen? Dan kunt u via Hulpmiddelwereld een TENA proefpakket bestellen. Op deze manier kunt u erachter komen of het iets voor u is en welke variant van TENA het beste bij u past. Mocht een bepaalde variant u goed bevallen, dan kunt u hier altijd pakketten van bestellen via onze website.

Assortiment TENA nachtelijk incontinentiemateriaal

TENA Discreet Normal Night bij nachtelijke incontinentie

TENA Discreet Normal Night • Helpt u droog de nacht door te komen
 • Voorkomt nare geurtjes
 • Speciaal ontwikkeld voor 's nachts
 • Inhoud: 20 stuks

Bekijk dit product

TENA Discreet Maxi Night bij nachtelijke incontinentie

TENA Discreet Maxi Night • Helpt u droog de nacht door te komen
 • Voorkomt nare geurtjes
 • Speciaal ontwikkeld voor 's nachts
 • Inhoud: 12 stuks

Bekijk dit product

Naar boven