5 redenen om te kiezen voor een Relaxstoel met sta-op functie

Wij, van Hulpmiddelwereld gaan u informeren over de mogelijkheden van een sta-op stoel. Om u hier zo duidelijk mogelijk over te informeren hebben wij samen met een ergotherapeut een informatief filmpje gemaakt waarin duidelijk wordt uitgelegd wat op maat gemaakt zitten inhoud en hoe de stoel naar uw smaak en lichaamsmaten gemaakt kan worden.

Bij het ouder worden treden in het menselijk lichaam veranderen op zoals vermindering van spierkracht, verminderde bewegingsmogelijkheden van gewrichten en stoornissen in het bewegingsapparaat. Vaak blijf je dan langdurig in dezelfde houding zitten. Ook het opstaan uit een stoel kan moeilijker worden. Een langdurig verkeerde zithouding of onvoldoende rust kunnen eventuele klachten verergeren.

Kom voor een gratis proefzit en zitadvies naar onze winkel of bel voor een afspraak aan huis!

gratis brochure aanvragen

5 redenen om te kiezen voor een Sta-op Stoel

Natuurlijk helpt een Sta-op Stoel bij het opstaan uit een stoel en gaan zitten in een stoel, dit door de zogenaamde Sta-op functie. Het is namelijk zo dat wanneer u last heeft van een verminderde spierkracht of pijnlijke heupen en/of knieën u moeite zult hebben met opstaan uit een stoel. Een stoel met sta-op functie kan u dan een uitkomst bieden. Deze stoel biedt comfort, veiligheid en meer zelfstandigheid. De stoelen staat namelijk stevig op de vloer en zullen niet zomaar wegschuiven zoals dat bij andere stoelen wel het geval is. Hierdoor wordt het opstaan makkelijker en vooral veiliger.

Maar er zijn meerdere redenen waarom u zou kunnen kiezen voor een Sta-op Stoel. Wij hebben de 5 belangrijkste redenen voor u geselecteerd.

1. Een Sta-op Stoel zorgt ervoor dat u een juiste zithouding aanneemt

De meeste gebruikers van een Sta-op Stoel brengen door fysieke klachten noodgedwongen een groot deel van de dag zittend door. Daarom is het erg belangrijk dat er een ergonomisch juiste zithouding aangenomen kan worden. Bij het zitten neemt het lichaam namelijk een onnatuurlijke houding aan. Onze wervelkolom die een S-vorm heeft wordt in een zogenaamde C-vorm gedwongen met veel belasting op de ruggenwervel als gevolg. Langdurig in deze houding zitten kan zorgen voor klachten. Het is daarom erg belangrijk om regelmatig van houding te wisselen, op te staan en te bewegen. Daarom zijn deze stoelen in verschillende posities te verstellen en helpen ze bij het opstaan. Om in de huiselijke sfeer verantwoord te kunnen zitten is het van belang voor een zitmeubel om de juiste maatvoering te creëren zodat een optimale zithouding bereikt wordt.

Er zijn een aantal basisvoorwaarden voor een goede zithouding, namelijk:

De juiste zithoogte

Een te hoge of te lage zithoogte kan het opstaan uit een stoel moeilijker maken. Bij een te hoge zit kan men namelijk moeilijk met de voeten bij de grond komen. Hierdoor moet men enorm veel kracht in de armen hebben om gemakkelijk op te kunnen staan. Ook houdingsvariatie (van zithouding wisselen) zal hierdoor moeilijker worden. Een te hoge zit kan bovendien de beenzenuwen afknellen, wat slapende benen veroorzaakt. Bij een te lage zit neemt de rug automatisch een ronde vorm aan. Ook kan een te lage zit zorgen voor een afknelling van de darmen (opgeblazen gevoel, slechte stoelgang) en ademhalingsmogelijkheden veroorzaken.

De juiste zithoogte wordt bereikt wanneer de benen in een hoek van 90 graden en de voeten op de grond staan. Drie vingers moeten tussen de knieholte en de zitting geschoven kunnen worden.

De juiste zitdiepte

Het is belangrijk dat een stoel een juiste zitdiepte heeft. Een te diepe zitdiepte veroorzaakt onderuit zakken. Dit heeft een bolle rug tot gevolg en maakt het opstaan en gaan verzitten moeilijker. Daarnaast zullen de benen afgekneld worden bij een te diepe zitdiepte. Zorg er daarom voor dat er wanneer er goed tegen de rugleuning aangezeten wordt, drie vingers tussen de knieholte en de zitting geschoven kunnen worden. Dan is de zitdiepte juist.

De juiste armleggerhoogte

Het is belangrijk dat de armen goed ondersteund worden, om goed uit te kunnen rusten. Wanneer de armleggers te laag zijn, kan dit onderuit zakken als gevolg hebben om de armen toch op de armleggers te laten rusten. Hierdoor krijgt men een bolle rug. Ook kan het zo zijn dat er op één van armleggers gesteund wordt zodat men scheef in de stoel gaat zitten. Te hoge armleggers zorgen voor opgetrokken schouders, dit kan kramp in hals en nek veroorzaken. Ook kunnen hierdoor schouder- of nekklachten veroorzaakt worden. Bij de juiste armleggerhoogte zijn de schouders recht en leunen de armen in een hoek van 90 graden op de armleggers.

De juiste lendenondersteuning

Bij het zitten treden er vooral op de wervelkolom zeer grote belastingen op. 70 tot 80% van de rugklachten vind hier zijn oorsprong. Omdat de romplengte en de kromming van de wervelkolom van persoon tot persoon sterk verschillen, moet zowel de hoogte als de dikte van de lendensteun instelbaar zijn. De lendensteun moet op de juiste hoogte en dikte kunnen worden ingesteld om de individuele lendenholling goed te ondersteunen.

De juiste zithoek

De juiste zithoek is een vaste waarde van tussen de 95 en 105 graden. Bij een schuinere rug zakt men automatisch onderuit. Daardoor is de ondersteuning niet meer optimaal.

2. Onze Sta-op Stoelen worden speciaal naar uw lichaamsmaten gemaakt

Veel fabrikanten bieden sta-op-stoelen aan welke geleverd worden in maten zoals S-M-L-XL terwijl er gesproken wordt over maatwerk. Bij deze stoelen wordt alleen de standaard zithoogte en zitdiepte aangepast. De armleggerhoogte wordt hier vaak niet in meegenomen. Ze worden dus vaak niet exact op de lichaamsmaten van de klant gemaakt. Doordat dit niet volledig op maat gemaakt wordt, zal er ook geen sprake zijn van een optimale zithouding en zitcomfort. Ieder mens is namelijk uniek in zijn lichaamsmaten welke specifieke aanpassingen vereist. Er wordt bij onze maatwerk Sta-op Stoelen gekeken naar de juiste zithoogte, zitdiepte, armleggerhoogte, rugleuning en zitbreedte.

3. Een Sta-op Stoel kan rugklachten en andere lichaamsklachten verminderen

Het merendeel van de volwassenen heeft wel eens rugklachten en 20% zelfs regelmatig. Vaak ontstaan deze rugklachten door meerdere factoren, zoals lichaamsbouw, lichamelijk en geestelijke conditie en leeftijd. Daarnaast speelt ook de mate van belasting op onze rug een rol. Dit kan bijvoorbeeld door fysiek zwaar werk of voornamelijk zittend werk uit te voeren. Een Sta-op Stoel kan de pijn die u tijdens het zitten ervaart aanzienlijk verlichten.

4. Elk deel van de stoel is apart van elkaar te verstellen welke zorgt voor een optimaal comfort

Er bestaan verschillende soorten sta-op stoelen, dit komt door de verschillende motoren. Hoe meer motoren, hoe meer verstelmogelijkheden. Bij een stoel met drie motoren is elk deel van de stoel apart van elkaar te verstellen. Daarnaast kan ook de lendensteun van de rugleuning versteld worden. Dit kan eenvoudig versteld worden met een lendepomp. Ook kan de hoofd en neksteun naar voor of achter. Dit wordt ook wel ‘topswing’ genoemd. Deze biedt voldoende ondersteuning voor uw nek.

Het comfort dat ervaren wordt met een sta-op stoel is optimaal. Sta-op stoelen zijn namelijk voorzien van een kantelmechanisme. De rugleuning en zitting kantelen hierbij in een beweging samen naar achteren. Dit zorgt voor een optimale bloedsomloop en ontspanning in uw spieren. In deze positie kunt u heerlijk ontspannen en weer energie opdoen!

De juiste verstelbewegingen

Bij de aanschaf van een Sta-op stoel is het erg belangrijk dat de verstelmogelijkheden op een juiste manier gebruikt worden. Onderstaande informatie kan het comfort en vermindering van klachten bevorderen.

Beenondersteuning

Door de benen te laten steunen op een beensteun komen deze goed tot rust. Zorg er wel altijd voor dat de benen in een gebogen houding op de beensteun liggen, om overstrekking van de knieën en druk op de onderrug te voorkomen.

Kantelverstelling

Een kantelverstelling maakt het mogelijk om heerlijk te kunnen relaxen in een Sta-op stoel. Hierbij worden de zitting én rugleuning samen tegelijkertijd naar achter bewogen. Dit zorgt ervoor dat de belasting op de rug drastisch afneemt, welke buitengewoon luxe en comfort geeft.

Ligpositie

Bij het liggen wordt de druk op de wervelkolom verminderd, dit is nodig voor het herstel van de tussenwervelschijven. Wanneer men plat op de rug ligt is de belasting al erg laag, maar nog beter is de houding waarbij de benen, in een gebogen positie, hoger liggen dan het hart. Naast het bieden van de minst mogelijke belasting van het lichaam, ontspant deze houding de spieren en stimuleert hij de bloedcirculatie.

Gemakkelijk opstaan

Een Sta-op stoel zorgt ervoor dat iemand met 1 druk op de knop uit de stoel wordt getild. Zorg tijdens deze beweging ervoor dat u met beide voeten op de grond staat en uw handen en onderarmen steunen op de armleuningen zodat u zich makkelijk kunt afzetten.

5. Onze Sta-op Stoelen zijn geheel naar uw persoonlijke smaak ontworpen, zowel qua kleur als stof

Onze sta-op-stoel is naast dat deze op uw lichaamsmaten is gemaakt ook nog naar uw persoonlijke smaak gemaakt qua kleur en stof. Dit maakt deze stoel voor u een unieke persoonlijke stoel die op alle gebieden zelf samengesteld kan worden.

Voor advies, extra informatie, een demonstratie of een vrijblijvend gesprek aan huis kunt u telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen. Er kan dan een afspraak ingepland worden met een van onze experts. U kunt ook in onze fysieke winkel langskomen voor een geheel vrijblijvende demonstratie en proefzit. In onze showroom staan verschillende Sta-op stoelen en relax fauteuils om een goede keuze te kunnen maken.

Bekijk ons volledige assortiment Sta-op stoelen.

Vraag voor meer informatie de gratis brochure aan of neem contact op met een van onze specialisten via 088 0080 100

gratis brochure aanvragen

 Onze showroom

sta-op stoelen

Naar boven