Prijs van een Sta-op stoel

Luxe Fauteuil met sta-op-functie

Een sta-op stoel of sta-op fauteuil is een relaxstoel die ondersteuning biedt bij het opstaan uit de stoel. Een sta-op stoel bevat een elektrische motor waarmee u de stoel in de juiste positie kunt zetten.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een sta-op stoel?

 • Juiste zithoogte
 • Juiste ondersteuning van de rug en wervelkolom
 • Geschikte zitdiepte
 • Passende hoofd- en neksteun
 • Passende zitbreedte en zithoek
 • Juiste hoogte van de armleggers
 • Aanwezigheid van gewenste functies (bijvoorbeeld: verstelbare voetensteun, verstelbare hoofdsteun en wieltjes onder de poten)

Welke onderdelen bepalen de prijs van een sta-op stoel?

Motoren
Een sta-op stoel is verkrijgbaar in diverse uitvoeringen. Eén van de belangrijkste keuzes die bij het kopen van een sta-op stoel moet maken, is hoeveel functies u afzonderlijk van elkaar wilt kunnen bedienen. Dat is van invloed op de hoeveelheid motoren. Een sta-op stoel met één motor biedt beperkte bedieningsmogelijkheden. Bij een stoel met één motor kunt u een druk op de knop de rugleuning achteruit zetten en uw been-/voetensteun opklappen.

Stoelen met meer motoren bieden u meer mogelijkheden om de stoel naar wens in te stellen. Bij twee motoren kunt u de beensteun en rugleuning apart van elkaar bedienen. Bij drie motoren zijn zowel de beensteun als rugleuning afzonderlijk van elkaar instelbaar. Sommige stoelen werken ook met een zogenaamde kantelfunctie waarbij de zitting en rugleuning samen naar achteren kantelen.

Relaxstoel: 1 motor
Makkelijke bediening met twee knoppen op de afstandbediening
Goedkoper dan alternatieven met meer motoren (vaak geen sta-op funcite)
Voetsteun en rugleuning zijn niet afzonderlijk in te stellen
 
Relaxstoel met sta-op functie: 2 of 3 motoren
Veel mogelijkheden om de stoel naar wens in te stellen
Voetenplank en rugleuning zijn los van elkaar in te stellen
De sta-op stoel biedt meer comfort en ondersteuning


Ruime keuze in stofsoort en kleur

Naast het bepalen hoeveel motoren u nodig denkt te hebben, raden wij ook aan om van tevoren na te denken over de bekleding van de stoel. De bekledingsmaterialen hebben allemaal zo hun voor- en nadelen. Een stoel met leren bekleding kan bijvoorbeeld koud aanvoelen, maar zal bij regelmatig onderhoud (reinigen, invetten) langer mooi blijven en is makkelijk te reinigen. Bij een stoffen stoel is het stof slijtagegevoelig, voornamelijk als er veel in gezeten word, maar is wel voordeliger in de aanschaf.

Of misschien is Stamskin voor u wel een optie. Stamskin is een soort kunstleer, het is vochtafstotend (zeer geschikt voor incontinentie), anti bacterieel en brandwerend. Vlekken krijgen geen kans in Stamskin, het oppervlak is makkelijk af te nemen. De Stamskin stof kunt u zelfs boenen met borstel en zeepwater.

Prijzen van sta-op stoelen lopen nogal uiteen. Een eenvoudige, nieuwe sta-op stoel is al te koop vanaf € 1.500,- van een gerenomeerd merk zoals Fitform. Wilt u een meer geavanceerde stoel met 3 motoren en bijvoorbeeld Stamskin, dan moet u rekenen op een nieuwprijs van zo’n € 3.500,- of meer. Hoe meer motoren en hoe luxer de materiaalkeuze, hoe hoger het bedrag dat u betaalt voor de aanschaf.

In dit vereenvoudigde kostenoverzicht geven we u een prijsindicatie van de verschillende modellen
Simpel model met stoffen bekleding  1 motor  2 standen  € 1.500
Gemiddeld model  2 motoren  2-5 standen  € 2.500
Luxe model met bijvoorbeeld Stamskin  3 motoren meer dan 5 standen  € 3.500

 

Wordt een sta-op stoel vergoedt door de zorgverzekering?

De aanschaf van een sta-op stoel is niet goedkoop. De vergoeding van een sta-op stoel is in principe niet opgenomen in de zorgverzekering. De (gedeeltelijke) vergoeding van een Aan Functie Aangepaste (AFA) stoel is dat wel. In sommige gevallen valt de sta-op stoel daarmee toch binnen de gestelde verzekeringsvoorwaarden, dit geldt echter maar voor een zeer kleine doelgroep (5%). Neem contact op met uw zorgverzekeraar om erachter te komen of dit voor u van toepassing is.

Hoe werkt een sta-op stoel?

De elektrische motor kantelt de zitting van de stoel naar voren, waardoor de sta-op stoel u als het ware uit uw stoel duwt. Zo kunt u zelfstandig opstaan vanuit uw stoel en bent u niet meer afhankelijk van anderen. Ook worden uw spieren en gewrichten minder belast. Tevens kunt u op deze manier ook makkelijker gaan zitten. Als u de sta-op functie gebruikt is het belangrijk dat u uw benen in een hoek van 90 graden plaatst, dus uw onderbenen tegen de stoel aan gezet. Sta-op stoelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten en zijn tegenwoordig niet meer van een gewone fauteuil te onderscheiden.

Vocht uit de benen
Door de sta-op stoel te kantelen, komen uw benen hoger of gelijk aan uw hart te liggen. De vochtafvoer uit uw benen is hierdoor optimaal. Ook als u in bed ligt is dit het geval. Bij het zitten noemen we dit de ‘zero gravity’-positie; de positie zonder zwaartekracht.

Rugklachten
Wist u dat bij 85% van mensen met rugklachten de oorzaak wordt gevonden in een verkeerde zithouding. Een juiste houding bij het zitten verlaagt de belasting op de rug enorm en houdt de rug gezond.

Een luxe fauteuil op maat laten maken?

Al onze stoelen kunnen volledig voor u op maat worden gemaakt. Wij leveren uitsluitend gerenommeerde topmerken. Wij beschikken over een professioneel team met veel kennis die de stoel volledig afstemt op uw lichaam, zodat het lichaam niet wordt belast en de stoel u een optimaal zitcomfort biedt. Wanneer u kiest voor een sta-op stoel bij de Hulpmiddelwereld wordt de stoel voor u op maat gemaakt.

Altijd passend binnen uw interieur
Doordat wij een zeer uitgebreid assortiment hebben aan sta op stoelen, vindt u altijd wel een stoel die volledig is afgestemd op uw wensen en behoeften. Wij beschikken over een groot aantal sta-op stoelen, altijd beschikbaar in verschillende kleuren en materialen. Zodat uw nieuwe stoel ook past binnen uw interieur.

Voor advies, extra informatie of een demonstratie aan huis kunt u telefonisch of via e-mail contact met ons opnemen. U kunt dan een afspraak maken met een van onze experts. U bent ook altijd welkom om tijdens openingstijden naar onze winkel te komen voor een geheel vrijblijvende demonstratie en proefzit. In onze showroom staan nog verschillende andere sta-op stoelen en relaxfauteuils.

Welke stijl past bij u?

Een goede zithouding begint bij een stoel die precies op uw maat en in uw persoonlijke stijl is gemaakt. Goed zitten begint bij maatwerk. Echt ontspannen lukt pas als uw lichaam volledig ontspant. Daarom voldoet elke stoel aan de zeven basisvoorwaarden

 1. Nekwervel. Goede nekwervelondersteuning voorkomt nekklachten en hoofdpijn.
 2. Ruggenwervel. Uw ruggenwervel wordt in iedere houding goed ondersteunt.
 3. Armen. De armsteunen geven constante steun op de juiste hoogte.
 4. Lendenen. Goede ondersteuning is van belang om klachten te voorkomen.
 5. Zithoek. Uw bovenbenen en rug sluiten, in de juiste hoek, perfect aan op de stoel.
 6. Zitdiepte. Voor een goede doorbloeding is een juiste zitdiepte vereist.
 7. Zithoogte. Bij een actieve zit staan uw voeten stevig op de vloer en uw benen in een hoek van 90 graden.


gratis brochure aanvragen

Naar boven