Aantrekhulpen steunkousen

Een aantrekhulp voor steunkousen zijn van grote meerwaarde voor veel ouderen. Therapeutische elastische kousen, in de volksmond ook wel elastische kousen of steunkousen genoemd, zitten heel strak om het been. Het aan- en uittrekken van deze kousen gaat daardoor erg moeilijk. Om het aantrekken gemakkelijker te maken zijn er hulpmiddelen op de markt.

Aantrekhulpmiddelen voor kousen zijn onder te verdelen in 2 soorten: Hulpmiddelen die de weerstand verlagen van de kous op het been en hulpmiddelen die de arm verlengen waardoor bukken niet meer nodig is.

   

15 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
15 products found
   

15 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
15 products found

Steunkousen: Waarom dragen we ze?

Waarom dragen we steunkousen? Steunkousen kunnen voor velen als vervelend worden ervaren. Dat komt met name doordat ze lastig aan- en uit zijn te trekken. Maar waarom worden ze dan zoveel gedragen?

Steunkousen worden zoveel gedragen omdat ze verlichting bieden bij een aantal lichamelijke klachten. Denk hierbij aan:

 • Opgezwollen enkels
 • Vermoeide en/of pijnlijke benen
 • Diabetes
 • Reuma
 • Spataderen
 • Trombose
 • Lymfoedeem

Hoewel steunkousen de oorzaak van deze lichamelijke klachten niet kan wegnemen, kunnen ze de klachten wel verminderen. Dit noemt men ook wel compressietherapie.

De voordelen van het dragen van steunkousen weegt wel degelijk op tegen het nadeel dat ze lastig aan- en uit te trekken zijn. En al helemaal als u dat nadeel kunt wegnemen met een handige aantrekhulp voor steunkousen.Wanneer gebruikt u een aantrekhulp?

Het aantrekken van elastische kousen is voor iedereen een zware en belastende bezigheid. Daarom is het aan te bevelen om altijd een aantrekhulpmiddel te gebruiken.

Het aantrekhulpmiddel dat de weerstand verlaagt is bruikbaar voor mensen die zelf de elastische kousen aantrekken, maar hier problemen mee hebben omdat ze te weinig kracht hebben. Ze moeten wel goed kunnen bukken. Deze hulpmiddelen zijn ook geschikt om het aantrekken van de elastische kousen bij een ander te vergemakkelijken. Dus voor de zorgverlener. Door het gebruik van dit hulpmiddel is het aantrekken van de elastische kousen voor beiden minder belastend. De puntzak met open punt  en de flexibele kokervormige aantrekhulp zijngeschikt voor mensen die niet of beperkt kracht kunnen zetten ter hoogte van de tenen.  Het hulpmiddel wordt immers bovenaan uit de kous getrokken. De aantrekhulp met gesloten punt is alleen geschikt voor kousen met een open teenstuk en vraagt wel dat mensen kracht kunnen zetten bij de tenen. Het hulpmiddel wordt namelijk door het open teenstuk uit de kous getrokkenMet gemak uw steunkousen aantrekken

Steunkousen aantrekken is voor velen een taak waar tegenop gekeken wordt. Omdat ze zo lang en vaker ook wat dunner zijn, zijn ze lastiger aan te trekken. Het kan al helemaal als vervelend worden ervaren als men ook nog moeite heeft met lang gebukt zitten. Gelukkig zijn er hulpmiddelen die u helpen moeiteloos uw steunkousen aan te trekken. Lees hieronder welke hulpmiddelen om steunkousen aan te trekken er zijn.Aantrekhulpmiddelen voor kousen

Er zijn verschillende soorten aantrekhulpmiddelen voor steunkousen:

 • 1.De puntzak (Aantrekhulpmiddel Easyslide): De puntzak is gemaakt van zeildoek en kan een open of gesloten puntstuk hebben. Het zeildoek is van een glad materiaal met een speciale coating. De puntzak wordt eerst over de voet aangetrokken en daarna wordt de kous aangetrokken. De puntzak verlaagt de wrijving waardoor de strakke kous makkelijk over het been glijdt. De puntzak  is in verschillende maten verkrijgbaar. 

  De puntzak met een open punt is geschikt voor kousen met open teenstuk. Aan de open punt zit een lus, hieraan kan de puntzak door het gat van de steunkous weg getrokken worden.

  De aantrekhulp met gesloten punt is geschikt voor kousen met een gesloten teenstuk. Aan de bovenkant zit een lus, hieraan kan de puntzak naar boven toe weg getrokken worden

 • 2. De flexibele kokervormige aantrekhulp (Doff ’n Donner)Met deze zachte, dubbelwandige rol kan de kous over het been worden gerold. Het hulpmiddel kan geleverd worden met een koushouder, hier kan de kous over uitgerold worden. De houder is met een zuignap op een tafel te bevestigen. Dit hulpmiddel kan ook gebruikt worden voor het uittrekken van de kousen en is geschikt voor elastische kousen met open en gesloten teenstuk.

 • 3. Het armverlengend aantrekhulpmiddel: Bestaat uit een frame van metaal. De kous wordt over het uiteinde van het frame gespannen. Aan het andere uiteinde kan de aantrekhulp vastgehouden en opgetrokken worden. Sommige aantrekhulpen zijn voorzien van rubber bollen of ringen, dit voelt prettiger aan bij contact met de huid

 • 4. Handschoenen die grip verhogen, zoals de Slide Solutions Gloves. De handschoenen reduceren fysieke belasting van de polsen, handen en vingers bij het aantrekken van steunkousen. De kousen kunnen met de handschoenen makkelijk over de benen getrokken worden. De steunkousen worden zo tevens ook beschermt tegen mogelijke beschadiging door nagels of sieraden. Haal het maximale eruit door de Slide Solutions Gloves te combineren met de andere Slide producten van Arion.Aantrekhulp steunkousen voor dichte voet

Bent u specifiek op zoek naar een aantrekhulp voor steunkousen met een dichte voet? Daar zijn de volgende aantrekhulpmiddelen geschikt voor:Bij het kopen van een aantrekhulp is het belangrijk om op een aantal punten te letten.

 • Met speciale antislip handschoenen kan de kous glad gestreken worden door over de kous te wrijven.
 • Als de hiel van de kous omhoog schuift bij het aantrekken kan deze weer op de plaats gebracht worden door met de voet over een anti-slipmatje (link invoegen) op de vloer te bewegen. Bukken is hierdoor minder lang noodzakelijk.
 • Bij een kous tot over de knie kunt u een verlengstuk voor het hulpmiddel gebruiken; de Slidex (link invoegen) Onderstaand een overzicht waarvoor de Arion producten gebruikt kunnen worden

Naar boven