Anti-decubitus kussens

Als u langdurig op bed moet liggen of in een rolstoel zit, kunnen doorligplekken ontstaan. Dit wordt veroorzaakt door de druk die langdurig op dezelfde plek op de huid ontstaat. Dit kan voorkomen worden door de juiste adviezen op te volgen, zoals het gebruik van een antidecubituskussen. De meest voorkomende plekken waar decubitus kan ontstaan zijn bijvoorbeeld op het stuitje, de hielen, de heupen of de billen.

   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found
   

8 artikel(en)

Van laag naar hoog sorteren
8 products found

Wat is decubitus?

Decubitus wordt ook wel ‘doorliggen’ genoemd. Het is een beschadiging aan de huid als gevolg van langdurige druk en/of wrijving op een en dezelfde plaats. Deze druk verstoort de doorbloeding van de huid, waardoor de huid niet van zuurstof en voedingsstoffen kan worden voorzien. Plekken waar de huid zich dicht op het bot bevindt zijn risicogebieden, bijvoorbeeld de hielen, stuit en het achterhoofd.

Hoe kan ik decubitus herkennen?

Een doorligplek begint als een lichtrode, warme plek. Het kan zorgen voor pijnklachten en ongemak. In een verder stadium van decubitus kunnen er ook blaren, verlies van de huidlaag of zelf bot, pezen en spieren zichtbaar zijn. Het is belangrijk wanneer u een verhoogd risico op decubitus heeft doordat u langdurig ligt of zit, uw huis goed te verzorgen en elke dag te controleren. Neem bij een beginnende plek ook altijd contact op met de huisarts.

Hoe kun je decubitus voorkomen?

Er kunnen genoeg preventieve maatregelen genomen worden om decubitus te voorkomen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Beperk bij dreigende decubitus de zitduur. Probeer bijvoorbeeld elk uur even op te staan en te bewegen en blijf niet langer dan maximaal 2 uur achter elkaar zitten;
 • Voorkom oneffenheden zoals plooien in de lakens;
 • Behandel een droge huid met vet crème of –zalf. Een voorbeeld hiervan is de TENA Wash Cream;
 • Voorkom druk van een deken op de benen. Een voorbeeld hiervan is een dekenboog;
 • Verschoon frequent bij incontinentie en gebruik hierbij bijvoorbeeld de TENA Barrier Cream om een droge en geïrriteerde huid te voorkomen;
 • Wissel vaker van houding in bed of in uw hoog laag bed, ga bijvoorbeeld op de zij liggen, bij voorkeur in een 30 graden-zijligging;
 • Wissel af van zit- en lighouding iedere 2 uur;
 • Laat bij het zitten op een stoel de bovenbenen de druk opvangen en voorkom onderuitzakken;
 • Maak bij het verplaatsen gebruik van tillen, een papegaai of een glijzeil;
 • Maak gebruik van een antidecubitus zitkussen;
 • Zorg voor een goede en gezonde voedingstoestand;
 • Zorg ervoor dat de hielen vrij liggen van het matras.

Doorligplekken hebben veel verzorging nodig en het herstel duurt soms erg lang. Probeer daarom zoveel mogelijk eraan te doen om decubitus te voorkomen, want voorkomen is beter dan genezen! 

Anti decubitus hulpmiddelen

Anti decubitus hulpmiddelen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Voorbeelden hiervan zijn het anti decubitus zitkussen, het Anti decubitus oplegmatras, de Hielbeschermer EHOB, een zachte toiletzitting en positioneringskussens. Deze anti decubitus hulpmiddelen worden ingezet om decubitus te voorkomen en hebben een druk verlagende werking. Ze worden ook wel AD-hulpmiddelen genoemd, zoals het AD kussen, het AD matras, het AD oplegmatras en het AD zitkussen. Het doel van deze AD hulpmiddelen is het verspreiden van de druk op het lichaam over een zo groot mogelijk oppervlak om doorligplekken en doorzitplekken te voorkomen. De kussens in deze categorie verschillen in materiaal, aantal lagen en vormgeving, en bepalen zo voor welke risicogroep (gemiddeld of hoog risico op decubitus) ze geschikt zijn. Naast preventie en hulp bij genezing van decubitus geven deze kussens ook comfort en pijnverlichting bij (lage)rugpijn, een pijnlijk stuitje, bij aambeien en anale klachten en voor zwangere vrouwen. De zitkussens kunnen worden gebruikt als rolstoelkussen, autokussen, in een (bureau)stoel of op de bank. Het Anti Decubitus Kussen EHOB kan ook worden gebruikt tijdens de slaaphouding op de zij, tussen de knieën.

Anti Decubitus Kussen

Gemiddeld risico op doorzitplekken

Wanneer er een gemiddeld risico bestaat op decubitus als gevolg van immobiliteit en inactiviteit, zijn de volgende kussens aan te bevelen:

 1. Het Harley Designer Economy Zitkussen bestaat uit 2 lagen, een basis van polyurethaan foam en een toplaag van visco-elastisch foam, en heeft een uitzonderlijke prijs-kwaliteit verhouding.
 2. Het Harley Pressure Tex Zitkussen is geometrisch verdeeld in lagen die elk afzonderlijk hun werk doen, dit zorgt voor een maximale gewichtsverdeling en luchtcirculatie zodat de huid koel blijft.
 3. Het Harley Ergoform Zitkussen is anatomisch vormgegeven, voorzien van een visco-elastische foamlaag bij het stuitgedeelte en met een ingebouwde abductor om minder snel weg te glijden.
 4. Het Ringkussen Harley is een zitkussen met een gat in het midden, dat naast comfort ook pijnverlichting biedt bij rugpijn, een pijnlijk stuitje, bij aambeien en anale klachten en ter voorkoming van doorzitplekken.

Hoog risico op doorzitplekken

Wanneer er een hoog risico bestaat op decubitus als gevolg van immobiliteit en inactiviteit, of als personen die zeer zwaar of stijf zijn moeilijk een andere houding kunnen aannemen, zijn de volgende kussens aan te bevelen:

 1. Het Harley Designer Luxury Zitkussen bestaat uit 3 lagen, een laag hoogwaardig polyurethaan foam aan de binnenzijde en visco-elastich foam aan de twee buitenzijdes.
 2. Het Harley Designer Super Zitkussen is een uniek gegoten zitkussen van visco-elastisch foam voor drukvermindering en een stabiele en correcte zithouding.
 3. Het Harley Visco Tex Zitkussen bestaat uit 2 soorten foam en is geometrisch verdeeld in lagen die elk afzonderlijk hun werk doen, dit zorgt voor een maximale gewichtsverdeling en luchtcirculatie zodat de huid koel blijft.
 4. Het Harley Designer Ergoform Zitkussen is anatomisch vormgegeven, gegoten van visco-elastisch foam, voorzien van een extra visco-elastische foamlaag bij het stuitgedeelte en met een ingebouwde abductor om minder snel weg te glijden.
 5. Het Designer Ringkussen Harley is een zitkussen met een gat in het midden, gegoten van visco-elastisch foam, dat naast comfort ook pijnverlichting biedt bij rugpijn, een pijnlijk stuitje, bij aambeien en anale klachten en ter voorkoming van doorzitplekken.
 6. Geschikt voor zwaardere personen! Het Harley Bari-Care Obesitas Zitkussen heeft een stevige foambasis: high density foam en een toplaag van ultra visco elastisch foam en is geschikt voor personen met een gewicht tot 250 kg.
 7. Geschikt voor zwaardere personen! Het Harley Bari-Care Gevormd Zitkussen heeft een stevige basis van high density foam en een toplaag van ultra-visco elastisch foam met een verhoogde voorkant die zorgt voor een correcte positionering. Geschikt voor personen met een gewicht tot 250 kg.

Naar boven